Θεσμοί σε κυβέρνηση για χρέη στη ΔΕΗ: Κόψτε το ρεύμα στους οφειλέτες

Θεσμοί σε κυβέρνηση για χρέη στη ΔΕΗ: Κόψτε το ρεύμα στους οφειλέτες
Ôï êåíôñéêü êáôÜóôçìá ôçò ÄÅÇ óôï êÝíôñï ôçò ÁèÞíáò, ÐÝìðôç 5 Áõãïýóôïõ 2010. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÓÕÌÅËÁ ÐÁÍÔÆÁÑÔÆÇ

Η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν ζητά από τη ΔΕΗ ενεργή δράση για την είσπραξη των χρεών, τα οποία σήμερα αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ.

Τα συσσωρευμένα χρέη προς τη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ και η Έκθεση Συμμόρφωσης που συνέταξε η Κομισιόν ζητά ενεργή δράση για την συμμόρφωση των οφειλετών και την είσπραξη των χρεών.

«Περαιτέρω αποφασιστικές ενέργειες θα πρέπει να προωθηθούν εφεξής, όπως η παροχή κινήτρων συμμόρφωσης, με διαταγές διακοπής (παροχής ρεύματος) και η ελαχιστοποίηση της κλοπής ρεύματος αναφέρεται χαρακτηριστικά στις απαιτήσεις της Κομισιόν για μεταρρυθμίσεις στην αγορά της ενέργειας και στην ΔΕΗ, που είναι άλλωστε και ο μεγαλύτερος παίκτης.

Για τις ανάγκες είσπραξης δε, οι εταιρείες που θα αναλάβουν την διαχείριση (όπως η QUALCO που φέρεται να έχει αναλάβει) θα πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένες πράξεις ή διακανονισμούς με βάση το «προφίλ» των οφειλετών, κάτι που απαιτεί πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα όπως περιουσιακά στοιχεία, εισόδημα κ.α.

Φυσικά, υπάρχει νομικό κώλυμα και δεν διαφαίνεται πρόθεση από την κυβέρνηση να προβεί σε ανάλογη νομοθετική ρύθμιση, τουλάχιστον το άμεσο επόμενο διάστημα.

Μετά τις 25 Μαρτίου το ν/σ για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Θέμα ημερών χαρακτηρίζεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για την απόσχιση των μονάδων της ΔΕΗ, που αποτελεί ένα από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρέχουσας αξιολόγησης. Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνει τουλάχιστον μία τηλεδιάσκεψη με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), έτσι ώστε το σχέδιο νόμου να πάρει την τελική του μορφή ως την Παρασκευή και να φτάσει στη Βουλή αμέσως μετά από τις 25 Μαρτίου.