Θετικά ανταποκρίθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τη συνάντηση Γιούνκερ- Τραμπ

Θετικά ανταποκρίθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τη συνάντηση Γιούνκερ- Τραμπ

Στη Γηραιά Ηπειρο επικράτησε ευφορία. Ο κίνδυνος επιβολής δασμών στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία απομακρύνθηκε.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, λόγω των ευνοϊκών εξελίξεων στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, μετά τη συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Το ευρώ αποδυναμώθηκε ως προς το δολάριο, φθάνοντας στα χαμηλότερα μηνός.

Αφορμή ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος αγοράς τίτλων και ότι θα διατηρήσει πολύ χαμηλά τα επιτόκια μέχρι και του χρόνου το καλοκαίρι. Το ευρώ έπεσε κατά 0,7% ως προς το δολάριο, στο 1,1642 δολάριο. Το αργό Νέας Υόρκης ενισχύθηκε 0,5% στα 69,62 δολάρια το βαρέλι.

Στην αμερικανική αγορά, πριν από το κλείσιμο, ο δείκτης Nasdaq και ο S&P 500 είχαν επηρεαστεί από τα δυσμενή αποτελέσματα της Facebook και σημείωναν πτώση 1,08% και 0,35%, αντίστοιχα. Αντιθέτως, ο Dow Jones είχε άνοδο 0,53%, καθώς έδειχνε να επηρεάζεται περισσότερο από τη θετική έκβαση των διμερών εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Βρυξελλών αλλά και από την άνοδο των μετοχών του κλάδου της βιομηχανίας. Η μετοχή της Facebook υποχώρησε έως και 20%, λόγω των προβλέψεων για δραστική μείωση των περιθωρίων κερδών στο προσεχές μέλλον. Έτσι, συμπαρέσυρε τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας συνολικά, που είχε πτώση 1,61% πριν από το κλείσιμο της Γουόλ Στριτ.

Στη Γηραιά Ηπειρο επικράτησε ευφορία. Ο κίνδυνος επιβολής δασμών στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία απομακρύνθηκε. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εκτινάχθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ έξι εβδομάδων και έκλεισε με άνοδο 0,9%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX, ο οποίος συναπαρτίζεται από πολλές εξαγωγικές γερμανικές εταιρείες, είχε σημαντική ώθηση. Έκλεισε με κέρδη 1,8%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις αρχές Απριλίου. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με +0,06%, στο Παρίσι ο CAC40 με +1%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ με +0,79%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 1,4%.

Μεταξύ των εταιρειών των οποίων η τιμή της μετοχής σημείωσε άνοδο, χάρις σε θετικά αποτελέσματα, ήταν η αεροναυπηγική Airbus και η καπνοβιομηχανία BAT. Η μετοχή της Airbus ανήλθε 4,5% και της ΒΑΤ κατά 5,13%. Αντιθέτως, η τιμή της μετοχής της τηλεπικοινωνιακής Nokia υποχώρησε 4,8% εξαιτίας του ότι εμφάνισε απογοητευτικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου.

Πηγή: Bloomberg/ Reuters