Θετικές οι διεθνείς αντιδράσεις στη συμφωνία ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας – Άνοδος στις αγορές

Θετικές οι διεθνείς αντιδράσεις στη συμφωνία ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας – Άνοδος στις αγορές
epaselect epa06801618 US President Donald J. Trump (R) and North Korean leader Kim Jong-un (L) shake hands at the start of a historic summit at the Capella Hotel on Sentosa Island, Singapore, 12 June 2018. The summit marks the first meeting between an incumbent US President and a North Korean leader. EPA/KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES / SPH SINGAPORE OUT EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

Προβληματισμός στη Ν. Κορέα για τις δηλώσεις Τραμπ περί διακοπής των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων - Προειδοποίηση του Ιράν στην Πιονγκγιάνγκ.

Ανοδικά κινούνταν σήμερα οι παγκόσμιες μετοχές ενώ το δολάριο βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος αφού ανήλθε σε υψηλό τριών εβδομάδων στο τέλος της συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας που στόχο έχει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε νωρίτερα άνοδο μικρότερη του 0,1%. Το δολάριο υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος στη διαπραγμάτευσή του στην Ευρώπη αφού ανήλθε προηγουμένως σε υψηλό τριών εβδομάδων. Στις ασιατικές αγορές υπήρξαν διακυμάνσεις, με τον ιαπωνικό Nikkei να περιορίζει τα αρχικά του κέρδη και να κλείνει με άνοδο 0,3%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας κατέγραφε επίσης διακυμάνσεις, σημειώνοντας νωρίτερα άνοδο κατά 0,15%. Υποτονικό ήταν το ξεκίνημα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να ενισχύεται κατά 0,1%.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις συνεδριάσεις δύο μεγάλων κεντρικών τραπεζών αργότερα αυτή την εβδομάδα. Η αμερικανική Fed συνεδριάζει την Τετάρτη και αναμένεται να προχωρήσει στη δεύτερη, για αυτή τη χρονιά, αύξηση επιτοκίων. Την Πέμπτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κάποιοι αναμένουν η ΕΚΤ να δώσει ενδείξεις για τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων αργότερα φέτος.

Χαιρετίζει τη συνάντηση κορυφής η ΕΕ

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είναι έτοιμη να «διενεργήσει κάθε δραστηριότητα επαλήθευσης» για τις βορειοκορεατικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της IAEA, ο οποίος «χαιρετίζει» το αποτέλεσμα της συνάντησης κορυφής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Η ΙΑΕΑ είναι έτοιμη να διενεργήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα επαλήθευσης στη Βόρεια Κορέα την οποία θα μπορούσαν να ζητήσουν οι ενδιαφερόμενες χώρες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας της IAEA Γιουκίγια Αμάνο, εκφράζοντας τη χαρά του για το έγγραφο που υπέγραψαν ο Αμερικανός και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε τη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, την οποία χαρακτήρισε «βασικό και απαραίτητο στάδιο» προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

«Ο τελικός σκοπός, τον οποίο συμμερίζεται όλη η διεθνής κοινότητα και εκφράστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παραμένει η πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Η κοινή δήλωση που υπογράφηκε σήμερα από τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (το επίσημο όνομα της Βόρειας Κορέας) δηλώνει ξεκάθαρα πως αυτός ο σκοπός μπορεί να επιτευχθεί», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Νότια Κορέα: Ζητά διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με τον τερματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων

Το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας δήλωσε σήμερα ότι χρειάζεται να ζητήσει διευκρινίσεις για τις προθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τη δήλωσή του ότι η Ουάσινγκτον θα σταματήσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο Τραμπ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη.

«Σε αυτό το σημείο, πρέπει να βρούμε το ακριβές νόημα ή τις προθέσεις των παρατηρήσεων του προέδρου Τραμπ», δήλωσε εκπρόσωπος του Κυανού Οίκου.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Κορέα (USFK) δήλωσε πως οι USFK δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε οδηγία να σταματήσουν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια. «Οι USFK δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε οδηγία αναφορικά με την εκτέλεση ή τη διακοπή των εκπαιδευτικών γυμνασίων – προκειμένου να συμπεριλάβουν τις προγραμματισμένες ασκήσεις αυτού του φθινοπώρου, Ulchi Freedom Guardian», ανέφερε σε δήλωσή της η αντισυνταγματάρχης Τζένιφερ Λόβετ.

«Σε συντονισμό με τους εταίρους μας της ROK [Νότια Κορέα], θα συνεχίσουμε την τρέχουσα στρατιωτική στάση μας μέχρι να λάβουμε ενημερωμένη καθοδήγηση από το υπουργείο Άμυνας (DoD) και/ή τη Διοίκηση Ινδικού-Ειρηνικού».

Ρωσία: Θετική η συμφωνία – «Η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες»

Η Μόσχα θα συνεχίσει να καταβάλλει ενεργές προσπάθειες υποστήριξης του πολιτικού και διπλωματικού διαλόγου που αφορά την Κορεατική Χερσόνησο, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για την συνάντηση των ηγετών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας στην Σιγκαπούρη.

«Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε ενεργές προσπάθειες υποστήριξης του πολιτικού και διπλωματικού διαλόγου που αφορά την Κορεατική Χερσόνησο. Δεδομένου ότι η πρώτη και δεύτερη φάση του ρωσο-κινεζικού «οδικού χάρτη» ήδη υλοποιείται, καλούμε τους εταίρους μας να αρχίσουν να επεξεργάζονται τρόπους για την διεξαγωγή πολυμερών διαβουλεύσεων, τελικός σκοπός των οποίων θεωρούμε ότι πρέπει να είναι η δημιουργία ενός σταθερού μηχανισμού ειρήνης και ασφάλειας, ο οποίος θα λαμβάνει υπ’ όψιν τα συμφέροντα όλων των κρατών της Βορειο-ανατολικής Ασίας».

«Η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες», δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία -να εργαστεί δηλαδή προς την κατεύθυνση της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου- και ευελπιστεί ότι η διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης θα ξεμπλοκάρει την φυσιολογική οικονομική συνεργασία, είπε ο ίδιος.

Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας δημιουργούν θετική εντύπωση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Και εμείς επίσης, όπως κι εσείς, βλέπουμε τηλεόραση, παρακολουθούμε τις δηλώσεις που κάνουν και οι δύο πλευρές. Κείμενα δεν είδαμε. Κατά την άποψη μου ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί , αλλά το ίδιο το γεγονός της συνάντησης, είναι φυσικά θετικό» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους.

Κίνα: Σημαντικός και θετικός ο ισότιμος διάλογος

Η Κίνα χαιρετίζει και στηρίζει τα επιτεύγματα της συνάντησης των ηγετών της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, κάλεσε τους δύο ηγέτες να καταλήξουν σε μία βασική συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και την εδραίωση ενός μηχανισμού για την ειρήνη. Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό και θετικό που οι δύο ηγέτες κάθονται στο ίδιο τραπέζι και έχουν έναν ισότιμο διάλογο, κάτι που γράφει ιστορία.

Το Ιράν προειδοποιεί την Β. Κορέα να μην εμπιστεύεται τον Τραμπ

Το Ιράν προειδοποίησε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να μην εμπιστεύεται τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίο είπε ότι θα μπορούσε να ακυρώσει τη συμφωνία τους για την αποπυρηνικοποίηση μέσα σε διάστημα ωρών.

«Δεν ξέρουμε με τι είδους άνθρωπο διαπραγματεύεται ο Βορειοκορεάτης ηγέτης. Δεν είναι σαφές ότι δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία πριν προλάβει να επιστρέψει στην πατρίδα του», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπαγέρ Νομπάχτ.

Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία που είχε υπογράψει το 2015 η χώρα του με το Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τη βαθιά ελαττωματική και επιβάλλοντας εκ νέου μονομερείς κυρώσεις.

Ιαπωνία: Ένα πρώτο βήμα για μια συνολική λύση

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαιρέτισε την κοινή ανακοίνωση που υπέγραψαν ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη χαρακτηρίζοντάς την ένα πρώτο βήμα στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. «Το θεωρούμε ένα βήμα για μια συνολική λύση», είπε ο Άμπε από το Τόκιο.

Η Ιαπωνία επιθυμεί να συμφωνήσει η Βόρεια Κορέα σε μια συνολική, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση. Στο κοινό τους ανακοινωθέν ο Κιμ δεσμεύεται η Βόρεια Κορέα «να εργαστεί προς την απόλυτη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Ο Άμπε πρόσθεσε ότι «θα ήθελε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο (Τραμπ) επειδή έθεσε το ζήτημα των απαγωγών»,  αναφερόμενος στο αίτημα της Ιαπωνίας να απελευθερώσει η Πιονγκγιάνγκ και τους υπόλοιπους Ιάπωνες πολίτες κρατούμενους που έχουν απαχθεί από Βορειοκορεάτες πράκτορες.

Βρετανία: Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει

Η δέσμευση της Βόρειας Κορέας στην αποπυρηνικοποίηση είναι μια ένδειξη πως ο ηγέτης της, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, εντέλει έλαβε σοβαρά υπόψη το μήνυμα μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρεται σε δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών. Διαβάζοντας μια δήλωση του Τζόνσον, ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είπε στους δημοσιογράφους: «Καλωσορίζουμε το γεγονός πως ο πρόεδρος Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση κορυφής, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σταθερότητα σε μια περιοχή ζωτική για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».

Πρόσθεσε: «Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει και ελπίζουμε πως ο Κιμ θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με καλή πίστη προς την πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση».