Θετικό κλίμα στο EWG – Στο επίκεντρο τα προαπαιτούμενα και η δόση

Θετικό κλίμα στο EWG – Στο επίκεντρο τα προαπαιτούμενα και η δόση

Στα 4,5 δισ. ευρώ προσβλέπει η Αθήνα το ποσό της δόσης με την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Euro Working Group, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Το πολυνομοσχέδιο που καλύπτει περίπου 50 εξ αυτών εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής με στόχο να ψηφιστεί τη Δευτέρα. Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης θα περάσουν με υπουργικές αποφάσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγή της Ευρωζώνης σημείωσε στο ΑΠΕ ότι η πορεία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης θα συζητηθεί εκ νέου πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, καθώς δεν έχει ακόμα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.

Εν τω μεταξύ πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις που υπήρχαν φαίνεται πως θα είναι η δόση που θα εισπράξει η Ελλάδα με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι «το ύψος της δόσης εξαρτάται από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας, για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου, που είναι 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα προστεθεί περίπου άλλο 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Άρα, το ποσό της εκταμίευσης θα κυμανθεί γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ».

Παράλληλα, προχωρούν οι αλλαγές σκυτάλης. Ετσι αναλαμβάνει και επισήμως τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του νέου προέδρου, η «τελετή παράδοσης-παραλαβής» θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ο Μ. Σεντένο και όπου θα μεταβεί γι’ αυτόν το σκοπό και ο απερχόμενος πρόεδρος, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επιπρόσθετα, σήμερα εξελέγη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του EuroWorkingGroup, ο νέος πρόεδρος του οργάνου, ο Ολλανδός Χανς Φάιλμπριφ, αντικαθιστώντας τον Αυστριακό Τόμας Βίζερ.

Διαβάστε επίσης: Η επόμενη ημέρα της τρίτης αξιολόγησης