Θετικός αιφνιδιασμός από τη Fitch για την Ελλάδα

Θετικός αιφνιδιασμός από τη Fitch για την Ελλάδα

Τι σημαίνει η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας - Τι βλέπει για ανάπτυξη, χρέος και έξοδο στις αγορές. 

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε “Β-” από “CCC” προέβη η Fitch Ratings, με θετική προοπτική (outlook).

Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αναβάθμιση μόνο του outlook της οικονομίας, χωρίς να αλλάξει τη πιστοληπτική ικανότητα.  Έτσι η χθεσινή ανακοίνωση αποτέλεσε θετικό αιφνιδιασμό για την Ελλάδα.

Στο αιτιολογικό της απόφασης του ο οίκος αξιολόγησης επιφυλάσσει εγκωμιαστικά σχόλια για το οικονομικό επιτελείο και την ψήφιση των μέτρων, για την εξομάλυνση των σχέσεων με τους θεσμούς, αλλά και για τις προοπτικές της οικονομίας, ενώ προεξοφλεί την ελάφρυνση του χρέους από την ευρωζώνη. Ακόμη, σημειώνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να βγαίνει για δανεισμό στις αγορές, όπως έκανε στα τέλη Ιουλίου και αφήνει ξεκάθαρα υποσχέσεις για νέα αναβάθμιση στο κοντινό μέλλον.

Πρόκειται για μια σαφώς θετική είδηση, καθώς η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα 1 κλίμακα χαμηλότερα από την Standard and Poor’s σε B-. Η κίνηση αυτή δεν έχει άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα, καθώς η ΕΚΤ – για την αποδοχή ελληνικών τίτλων ως ενεχύρων δανεισμού – και οι χρηματαγορές λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη αξιολόγηση της S&P.

Είναι όμως καταλύτης περαιτέρω βελτίωσης του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος, επηρεάζοντας τη στάση και τις “διαθέσεις” διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων και επενδυτικών funds που βλέπουν ακόμη με επιφυλακτικότητα την Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ που σε κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι η Ελλάδα μετά από μια μακρά περίοδο προσαρμογής έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνηθέντων με αποτέλεσμα ο κίνδυνος του Grexit να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ ταυτόχρονα έχουν τεθεί οι βάσεις για μια βιώσιμη και σταθερή αναπτυξιακή πορεία.

Την αισιοδοξία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκφράζουν και τραπεζικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πλήρως ανακεφαλαιοποιημένο είναι έτοιμο -διαθέτοντας την ρευστότητα που απαιτείται- να προβεί σε χρηματοδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να συμβάλει με τις δικές του δυνάμεις στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Η Fitch Ratings θεωρεί ότι τα πολιτικά ρίσκα εν μέρει περιορίστηκαν, καθώς η κυβέρνηση πέρασε ένα πακέτο δύσκολων πολιτικά μέτρων και διατήρησε την πλειοψηφία. Στη βάση αυτή θεωρεί απίθανες έκτακτες εκλογές στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η Fitch περιμένει ανάπτυξη 1,6% φέτος και 2,1% το 2018 και υποστηρίζει ότι οι αυξανόμενες επενδύσεις, η μείωση της ανεργίας και η συνέχιση της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα στηρίξουν την εγχώρια ζήτηση και πως η ανάκαμψη της ευρωζώνης θα στηρίξει τις εξαγωγικές επιδόσεις.

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο τύπου του οίκου αξιολόγησης:

Ο οίκος Fitch πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα βελτιωθεί σταθερά, υποστηριζόμενη από τη συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και το μειωμένο πολιτικό κίνδυνο, τη διαρκή αύξηση του ΑΕΠ και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν και θα εφαρμοστούν έως το 2020.

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ελαττώνει τους κινδύνους ότι η οικονομική ανάκαμψη θα υπονομευτεί από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η θετική προοπτική αντανακλά την προσμονή του Fitch’s ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να προκληθεί αστάθεια και ότι το Eurogroup θα εγγυηθεί σημαντική ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα το 2018.

Όπως αντιλαμβάνεται ο οίκος Fitch, το πολιτικό υπόβαθρο είναι πιο σταθερό και ο κίνδυνος να υιοθετηθούν κατά το μέλλον μέτρα που θα ανατρέπουν τις πολιτικές υπό το πρόγραμμα του ESM είναι περιορισμένος.

Ο Fitch σημειώνει ότι το Eurogroup περιέγραψε σχέδια που θα συνδέουν την ελάφρυνση του χρέους με τα αποτελέσματα στην ανάπτυξη κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Κατά την άποψή μας, σημειώνεται, αυτό θα ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς αυξάνει την εμπιστοσύνη ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ενώπιον αρνητικών σοκ για την ανάπτυξη.

Επιπλέον, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας βελτιώνονται και η οικονομία σταδιακά ανακάμπτει.