«Θύελλα» για τη «βροχή» από τροπολογίες στη Βουλή

«Θύελλα» για τη «βροχή» από τροπολογίες στη Βουλή
ΒΟΥΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΣΙΠΡΑΣ Α

Αποχώρησε η ΝΔ από τη διαδικασία – Τι απάντησε η κυβέρνηση.

Μετά το ΚΚΕ και το Ποτάμι και η ΝΔ αποχώρησε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατήγγειλε «σωρεία των τροπολογιών, κακή νομοθέτηση και ασέβεια στην κοινοβουλευτική διαδικασία» και κατέθεσε για τα πρακτικά της Βουλής τις δύο επιστολές του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις οποίες απευθύνει έκκληση για τη διαφύλαξη του κύρους του κοινοβουλίου.

«Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει εννέα άρθρα για την ενσωμάτωση οδηγίας και άλλα είκοσι άρθρα που προστέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών. Είδαμε από χθες σωρεία τροπολογιών-σχεδόν ανά δέκα λεπτά κατατίθεντο τροπολογίες- που έχουν φθάσει περίπου τις 35 τροπολογίες μαζί με εκείνες που είχαν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο» είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

«Εμείς, ως ΝΔ έχουμε καταγγείλει πάρα πολλές φορές αυτό το γεγονός και ότι η κυβέρνηση προχωρά σε κακή νομοθέτηση. Θεωρούμε όμως ότι αποτελεί ασέβεια για τη νομοθετική λειτουργία του κοινοβουλίου, και απευθύνομαι και σε εσάς κύριε Πρόεδρε, ως εκπρόσωπο του προεδρείου που πρέπει συνολικά να διαφυλάξει το κύρος του κοινοβουλίου. Καταθέτω τις δύο επιστολές που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ, μια από πέρυσι και μια φέτος, με τις οποίες στην ουσία απευθύνει έκκληση προς το προεδρείο της Βουλής, όλοι μαζί να διαφυλάξουμε το κύρος του κοινοβουλίου» είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Και πρόσθεσε: «Εμείς ως ΝΔ αποχωρούμε και καταγγέλλουμε αυτή τη διαδικασία και δεν θα είμαστε σίγουρα παρόντες σε αυτό που συμβαίνει στην αίθουσα. Ως ένδειξη διαφύλαξης του κύρους του θεσμού, ως ένδειξης διαφύλαξης της καλής νομοθέτησης της Βουλής, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι η αποχώρηση».
«Ως εκ της θέσεως μου δεν μου επιτρέπεται να κάνω τοποθέτηση, αλλά εκφράζω τη λύπη μου που τρία κόμματα από τα οκτώ αποχωρούν από τη συνεδρίαση. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να προβληματίσει όλους μας και κυρίως την κυβέρνηση. Δεν είναι φαινόμενο τωρινό η κατάθεση των τροπολογιών, αλλά εκτιμώ ότι έχει πάρει επιδημική μορφή» είπε ο προεδρεύων στη συνεδρίαση, Νικήτας Κακλαμάνης.

«Δεν είμαστε βιτσιόζοι»

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε πάντως ότι δεν πρόκειται σήμερα να κατατεθεί άλλη υπουργική τροπολογία.

«Δεν είμαστε βιτσιόζοι να καθόμαστε εδώ και να φέρνουμε τροπολογίες. Ούτε μας αρέσει να νομοθετούμε με τροπολογίες. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να λύνουμε προβλήματα, να βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη και να μην πάμε παρά πίσω πράγματα που φέρνουν έσοδα, να μην κάνουμε πράγματα που θα πάνε τη χώρα πίσω» σχολίασε.

Η υφυπουργός είπε ότι οι περισσότερες τροπολογίες έχουν συζητηθεί στην προεργασία που έγινε στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, και ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε και κάποιες από τις προτάσεις και παρατηρήσεις της Αντιπολίτευσης και υπήρξε σύμπνοια κατά τη συζήτηση των τροπολογιών.

«Κάποιοι δεν ήθελαν να πάρουν θέση ή τους χαλάσαμε το Παρασκευο-Σαββατοκύριακο», είπε η υφυπουργός.
Ορυμαγδό τροπολογιών, κατήγγειλε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

Τελικά, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μαζί με τα άρθρα, σε ψηφοφορία τέθηκαν και 16 υπουργικές τροπολογίες και μια βουλευτική, για τα ΚΕΠ, οι οποίες έγιναν δεκτές κατά πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα το «κοφίνι» των υπουργικών τροπολογιών περιλαμβάνει: Την επαναδιατύπωση του άρθ. 66 του ν. 4403/2016, σχετικά με την ανάκληση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας για τα υφιστάμενα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα που δεν προσκομίζουν Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Την παράταση προθεσμιών αναφορικά με τις αδειοδοτήσεις για τον ιαματικό τουρισμό. Την δυνατότητα απόσπασης υπαλλήλων του Υπουργείου Τουρισμού σε Γραφεία Ε.Ο.Τ. Εξωτερικού. Ρύθμιση για την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού.

Τροπολογία για την τροποποίηση διατάξεων του ν. 4412/2016 σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις (άρθρα 73 και 80 του ν. 4412/2016) και με το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Σύμβασης. Την επαναπροσδιορισμός σύνθεσης της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.). Τις εκλογές των Επιμελητηρίων (ν. 2081/1992). Και σχετικά με απόσπαση υπαλλήλων στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας (Π.Ε.Λ.). Τροποποίηση των διατάξεων του ν. 4270/2014 σχετικά με θέματα της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος. Φορολογική και Ασφαλιστική Ενημερότητα του Ο.Μ.Μ.Α. Στάθμευση οχημάτων σε χώρους του πολιτιστικού πάρκου “Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”. Παραχώρηση χρήσης δημοσίου κτήματος. Τροποποίηση άρθρου 8 του ν. 4308/2014. Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τροποποίηση των άρθρων 35 και 39α του Κώδικα ΦΠΑ. Ρυθμίσεις για την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. Προσθήκη παραγράφου 6 στο άρθρο 8 του πδ 116/2004 (Α’ 81)

Οι δύο βουλευτικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί είναι: Από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη για την “επιλογή προσωπικού ΔΥΠ σε θέσεις ευθύνες”. Και από τον βουλευτή της ΔΗΜ.ΣΥΜΠ. Γιάννη Κουτσούκο σχετικά με την “Παραχώρηση άνευ ανταλλάγματος στο Δήμο Ήλιδας του Νομού Ηλείας του παραθαλάσσιου Κάμπινγκ της Κουρούτας έκτασης 76 στρεμμάτων”.