Θυγατρική της Alphabet άρχισε να χτίζει τη «γειτονιά του μέλλοντος»

Θυγατρική της Alphabet άρχισε να χτίζει τη «γειτονιά του μέλλοντος»

Η «γειτονιά του μέλλοντος» έχει πρώτη της προτεραιότητα τους ανθρώπους και θα είναι ενεργειακά αποδοτική με στόχο να προσφέρει ένα ακμάζον κέντρο πόλης.

της Renae Reints

Η εταιρεία Sidewalk Labs, θυγατρική της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, έλαβε έγκριση την Τρίτη για να προχωρήσει με το σχέδιο οικοδόμησης μιας γειτονιάς υψηλής τεχνολογίας στο Τορόντο του Καναδά. Η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη έχει δεσμεύσει 10 εκατομμύρια δολάρια για τη διαδικασία σχεδιασμού, αναφέρει το Business Insider, και «ξεκλείδωσε» πρόσθετη χρηματοδότηση 40 εκατομμυρίων δολαρίων αμέσως μετά την εξασφάλιση της έγκρισης την περασμένη εβδομάδα.

Το σύνολο του έργου αναμένεται να κοστίσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με αυτόνομα αυτοκίνητα και αρθρωτά κτίρια που θα μπορούν εύκολα να προσαρμόζονται για την εκάστοτε χρήση καθώς η γειτονιά θα μεγαλώνει.

Η «γειτονιά του μέλλοντος» έχει πρώτη της προτεραιότητα τους ανθρώπους και θα είναι ενεργειακά αποδοτική, λέει η εταιρεία, με στόχο να προσφέρει ένα ακμάζον κέντρο πόλης χωρίς το μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα των περισσότερων αστικών περιοχών. Η Engadget αναφέρει ότι το σχέδιο γειτονιάς περιλαμβάνει επίσης ένα δίκτυο αισθητήρων που θα συλλέγουν δεδομένα σχετικά με το θόρυβο, την κυκλοφορία στους δρόμους και τη ρύπανση, για τη βελτίωση του σχεδιασμού.

Η γειτονιά, η οποία ονομάστηκε Quayside, έλαβε το «πράσινο φως» από το διοικητικό συμβούλιο της Waterfront Toronto, μιας οργάνωσης που στόχο έχει να αναζωογονήσει το κομμάτι της πόλης που είναι κοντά στο νερό. Η ομόφωνη απόφαση προέκυψε αφότου ένα μέλος παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, σύμφωνα με την The Toronto Star. Οι υπόλοιποι, ωστόσο, ανέφεραν σε ανάρτηση στο Twitter ότι προσβλέπουν στην ολοκλήρωση του έργου. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα κάνουμε το επόμενο βήμα με τη Sidewalk Labs για να στήσουμε ένα έργο που θα μετασχηματίσει την περιοχή και θα επιλύσει πολλά κρίσιμα αστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το Τορόντο και άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η οργάνωση την περασμένη Τρίτη.

«Μου αρέσει το γεγονός ότι η Sidewalk κομίζει μια διαφορετική προσέγγιση που συνενώνει τον σχεδιασμό και την όλη διαδικασία με την κοινότητα και την τεχνολογία, επανεξετάζοντας το πώς χτίζουμε τις πόλεις στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Will Fleissig, διευθύνων σύμβουλος της Waterfront Toronto, σε βίντεο.

Το Quayside είναι μόνο η αρχή ενός μεγαλύτερου έργου γνωστού ως Sidewalk Toronto. Σύμφωνα με τη Sidewalk Labs, το τελικό προϊόν «θα συνδυάζει τον καινοτόμο αστικό σχεδιασμό και τη νέα ψηφιακή τεχνολογία για τη δημιουργία ανθρωποκεντρικών γειτονιών που θα επιτυγχάνουν πρωτοφανή επίπεδα αειφορίας, οικονομικής προσιτότητας, κινητικότητας και οικονομικής ευκαιρίας».