«Θύμα» των δασμών και του εμπορικού πολέμου και οι κάμερες GoPro

«Θύμα» των δασμών και του εμπορικού πολέμου και οι κάμερες GoPro

Η GoPro μεταφέρει εκτός Κίνας την παραγωγή καμερών της που προορίζονται για την αγορά των ΗΠΑ

Η GoPro Inc. θα μεταφέρει εκτός Κίνας το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καμερών που προορίζονται για τις ΗΠΑ, από το επόμενο καλοκαίρι. Έτσι, θα γίνει ένας από τους πρώτους κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών που προβαίνουν σε μια τέτοια ενέργεια για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου.

«Το σημερινό γεωπολιτικό επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτεί ευελιξία», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της GoPro, Brian McGee, σε δήλωσή του τη Δευτέρα. «Αντιμετωπίζουμε με ενεργητικό τρόπο τις ανησυχίες σχετικά με τους δασμούς». Η εταιρεία δεν έχει αποφασίσει ακόμα πού να μεταφέρει την παραγωγή.

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχει καταστήσει αγαθά από την Κίνα αξίας άνω των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων πιο ακριβά για τους Αμερικανούς, από εξαρτήματα μέχρι ηλεκτρικά σκούτερ, και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει απειλήσει να επιβάλλει δασμούς σε όλα τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα.

Ο Trump και ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping συμφώνησαν την 1η Δεκεμβρίου να αναβάλουν την αύξηση των δασμών για 90 ημέρες. Όμως, η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei Technologies Co., Meng Wanzhou, κατ’ εντολή των αρχών των ΗΠΑ έχει προκαλέσει εκ νέου φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση.

«Είναι μια ένδειξη ότι όσοι βρίσκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου της τεχνολογίας πιστεύουν ότι δεν θα τελειώσει σύντομα ο εμπορικός πόλεμος», δήλωσε ο Joe Wittine, αναλυτής της Longbow Research.

Η εταιρεία, με έδρα το San Mateo της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι η μεταφορά της παραγωγής θα έχει «σχετικά χαμηλό κόστος», καθώς ο εξοπλισμός παραγωγής της εταιρείας είναι ιδιόκτητος. Οι κάμερες που προορίζονται για άλλες χώρες θα συνεχίσουν να παράγονται στην Κίνα, δήλωσε η GoPro. Το τρίτο τρίμηνο, πάνω από το 40% των εσόδων προήλθε από την αμερικανική ήπειρο, ενώ περίπου το 25% προήλθε από τις χώρες της Ασίας – Ειρηνικού.