ThoughtSpot: Η startup που βοηθά τις επιχειρήσεις να μπουν σε τάξη μόλις συγκέντρωσε 145 εκατ. δολάρια

ThoughtSpot: Η startup που βοηθά τις επιχειρήσεις να μπουν σε τάξη μόλις συγκέντρωσε 145 εκατ. δολάρια

Και σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, ανέβασε την αξία της πάνω από το 1 δισ. δολάρια.

του Jonathan Vanian

Η ThoughtSpot, μια startup που βοηθά τις εταιρείες να βάζουν σε τάξη τα εταιρικά τους στοιχεία, μόλις συγκέντρωσε 145 εκατομμύρια δολάρια σε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης.

Η επένδυση, η οποία ανακοινώθηκε την Πέμπτη, προέρχεται από τον νέο επενδυτή Sapphire Ventures και προηγούμενους επενδυτές όπως οι Lightspeed Ventures, Khosla Ventures, General Catalyst, και Australian Government Future Fund. Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει συνολικά 306 εκατομμύρια δολάρια από την ίδρυσή της το 2012.

Ο διευθύνων σύμβουλος Ajeet Singh αρνήθηκε να αποκαλύψει την ιδιωτική αποτίμηση της εταιρείας, αλλά δήλωσε ότι η αξία της σήμερα είναι πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Μια τέτοια αποτίμηση τοποθετεί τη ThoughtSpot σε μια ελίτ των λεγόμενων «μονόκερων» – εταιρειών που έχουν αξία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο.

Η ThoughtSpot πουλά λογισμικό και μια συσκευή για κέντρα δεδομένων την οποία χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να συνδέσουν τις βάσεις δεδομένων τους με άλλα αποθετήρια δεδομένων. Αφού συνδέσουν τις διαφορετικές βάσεων δεδομένων τους, οι εταιρείες μπορούν να αναζητήσουν τα δεδομένα τους σαν να χρησιμοποιούν το Google.

Η εταιρία διαμαντιών De Beers χρησιμοποιεί την τεχνολογία της ThoughtSpot έτσι ώστε οι μη τεχνικοί υπάλληλοί της, όπως π.χ. τα μέλη του προσωπικού που τιμολογούν τα διαμάντια, να μπορούν να εκτιμήσουν καλύτερα την αξία τους. Μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας, μπορούν να κάνουν συγκρίσεις και να δουν λεπτομέρειες σχετικά με τις τιμές των συγκρίσιμων διαμαντιών χωρίς να χρειάζεται να ζητήσουν από έναν επιστήμονα δεδομένων να δημιουργήσει μια προσαρμοσμένη αναφορά με βάση το αρχείο δεδομένων της εταιρείας.

Ενώ η διεπαφή αναζήτησης στόχο έχει να είναι εύκολη για άτομα που δεν έχουν βαθιές τεχνολογικές γνώσεις, «κάτω από την επιφάνεια κάνουμε πολύ περίπλοκες αναλύσεις» για να τους δείξουμε τους σχετικούς αριθμούς με βάση το τι μπορούν να ζητήσουν οι εργαζόμενοι, εξήγησε ο Singh.

Όπως και άλλες εταιρείες επιχειρηματικής τεχνολογίας, η ThoughtSpot πουλά τις υπηρεσίες της μέσω ετήσιων συνδρομών, με τιμές που ξεκινούν από περίπου 70.000 δολάρια για την ταξινόμηση περίπου 250 gigabytes δεδομένων – το ισοδύναμο περίπου 25 αρχείων ταινιών υψηλής ευκρίνειας. Μπορεί να φαντάζει ακριβό, λέει ο Singh, αλλά είναι ένα «πολύ μικρό ποσό» σε σύγκριση με τα 10 έως 15 εκατομμύρια δολάρια που πολλές εταιρείες ξοδεύουν ετησίως για τεχνολογία ανάλυσης δεδομένων.

Η Singh σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη νέα χρηματοδότηση για να προσλάβει περισσότερο προσωπικό στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου η εταιρεία δεν έχει σημαντική παρουσία. Ο στόχος είναι να προσελκύσει περισσότερους πελάτες, να βελτιώσει το προϊόν της, και να προετοιμαστεί για μια πιθανή αρχική δημόσια προσφορά μέσα στα «επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Singh.

«Αυτός ελπίζουμε ότι θα είναι ο τελευταίος ιδιωτικός γύρος χρηματοδότησής μας», τόνισε ο Singh.