Θρίλερ με την έλευση της τρόικας στην Ελλάδα

Θρίλερ με την έλευση της τρόικας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το Reuters δεν έρχεται στην Αθήνα λόγω ασυμφωνίας για νέα μέτρα - Διαψεύδει το Υπουργείο Οικονομικών. 

Αδυναμία συμφωνίας για το πώς θα καλυφθεί η τρύπα στον προϋπολογισμό του 2014 επικαλείται αξιωματούχος της ευρωζώνης μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Από την στιγμή που δεν έχει γεφυρωθεί ακόμα το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας , παγώνει η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών, μεταδίδει το πρακτορείο.

«Υπάρχουν αυξανόμενες διαφορές μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας», τόνισε αξιωματούχος της ευρωζώνης συμπληρώνοντας πως η επιστροφή παγώνει προσωρινά. «Οι Έλληνες λένε κάναμε αρκετά, ενώ η τρόικα τονίζει πως απαιτούνται νέα μέτρα για να κλείσει ο προϋπολογισμός», πρόσθεσε ο ίδιος. «Κανείς από την τρόικα δεν πηγαίνει γιατί κάνεις στην Ελλάδα δεν τους θέλει», σημείωσε δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Διαβάστε: Λύση για το χρέος αξιώνει η Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα ανεβάζει τον πήχη για τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα για το 2014 στα 2 δισ. ευρώ, τη στιγμή που στο ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο για 500 εκατ. ευρώ και για μη δυνατότητα λήψης νέων οριζόντιων μέτρων.

Πάντως  παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuter’s, επισημαίνουν: «Δεν έχει αλλάξει ο έως τώρα προγραμματισμός και την προσεχή Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επανέρχονται στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας».

Διαβάστε ακόμη: Η αξιολόγηση της τρόικας στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά-Βενιζέλου

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η Αθήνα πρέπει να λάβει κάποια μέτρα για το 2014. «Η τρόικα μιλάει για 2 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα μιλάει για το κλείσιμο του κενού αυτού μέσα από τον καλύτερο έλεγχο των παροχών κοινωνικής ασφάλισης. Λένε όχι άλλα μέτρα» σημείωσε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «H λύση είναι νέα μέτρα. Φυσικά και θα συμβούν. Είναι ζήτημα λανθασμένης επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Έλληνες πολίτες» πρόσθεσε.

Ο πρώτος αξιωματούχος της ευρωζώνης υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να βρεθεί λύση, επειδή η Ελλάδα θα χρειαστεί πραγματικά τα λεφτά από την επόμενη δόση του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η τρόικα δεν έχει ακόμα πειστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε τον Σεπτέμβριο. Αυτές είναι οι περίφημες προαπαιτούμενες δράσεις που η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει για να λάβει την υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Reuters η ελληνική πλευρά διαφωνεί με την τρόικα για το μέλλον των ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.

Διαβάστε επίσης: H τρόικα στο… «εδώλιο»