Τι αλλάζει στο Χόλιγουντ η μεγάλη εξαγορά της Fox από τη Disney

Τι αλλάζει στο Χόλιγουντ η μεγάλη εξαγορά της Fox από τη Disney

Τι σημαίνει η συμφωνία της Disney με τη Fox για το Star Wars και τη Marvel.

του Tom Huddleston Jr.

Η Walt Disney επισημοποίησε την τεράστια εξαγορά του μεγαλύτερου μέρους της 21st Century Fox την περασμένη Πέμπτη.

Εφόσον εξασφαλιστούν οι αναγκαίες εποπτικές εγκρίσεις, η συμφωνία αναμένεται να επαναπροσδιορίσει το τοπίο των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, ιδιαίτερα σε σχέση με τις υπηρεσίες ψυχαγωγίας συνεχούς ροής που η Disney θέλει να προσφέρει μέσα στα επόμενα χρόνια.

Πάνω απ’ όλα, η συμφωνία ενώνει μερικά από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά franchises στο Χόλιγουντ.

Τα στοιχεία ενεργητικού που η Disney θα αγοράσει από τη Fox περιλαμβάνουν τα δικαιώματα σε κλασικές τηλεοπτικές σειρές, όπως The Simpsons και Family Guy, καθώς και δημοφιλείς ταινίες όπως το Avatar του James Cameron και οι ταινίες X-Men της Fox.

Φυσικά, πολλοί λάτρεις του κινηματογράφου αναρωτιούνται πώς ο «γάμος» Disney-Fox θα επηρεάσει τα σχέδια της Disney για τα στοιχεία ενεργητικού των Star Wars (Lucasfilm) και Marvel Cinematic Universe (MCU).

Καταρχήν, είναι δεδομένο ότι το X-Men θα επανενωθεί με τους υπόλοιπους χαρακτήρες της Marvel Comics. Για δεκαετίες, η Fox κατείχε τα δικαιώματα του γνωστού franchise παρόλο που οι Wolverine, Magneto και …σία ήταν χαρακτήρες της Marvel.

Στη σειρά κόμικς X-Men, οι χαρακτήρες συχνά αλληλεπιδρούν με άλλα μέλη του σύμπαντος της Marvel, όπως οι The Avengers. Άρα, η επανένωσή τους με την «οικογένεια της Marvel», όπως ανέφερε η Disney, θα σημαίνει ότι στις μελλοντικές ταινίες και σειρές οι X-Men μπορεί να μοιράζονται την οθόνη μαζί με χαρακτήρες όπως ο Iron Man και ο Thor.

Την ίδια στιγμή, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η Fox είναι η εταιρεία που χρηματοδότησε την πρώτη ταινία της σειράς Star Wars, το A New Hope του 1977, και κατέχει τα σχετικά δικαιώματα. Αυτό είχε …δέσει τα χέρια της Disney και της Lucasfilm• οι δύο εταιρείες δεν μπορούσαν να εκμεταλλευθούν πλήρως τις δυνατότητες της πασίγνωστης σειράς ταινιών.

Πλέον, όμως, η Disney «προσβλέπει στη συνύπαρξη, κάτω από την ίδια στέγη, όλων των ταινιών Star Wars που έγιναν ποτέ». Και η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει, για παράδειγμα, στην Disney να εκδώσει εκ νέου την πρώτη τριλογία, στην πρωτότυπή της μορφή.