Τι ανησυχεί τη Wall Street περισσότερο ακόμη κι από ένα τρομοκρατικό χτύπημα;

Τι ανησυχεί τη Wall Street περισσότερο ακόμη κι από ένα τρομοκρατικό χτύπημα;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επενδυτές, οικονομικοί αναλυτές και εκπρόσωποι επιχειρηματικών «κολοσσών» στις ΗΠΑ φοβούνται το ίδιο πράγμα. 

της Lucinda Shen

Ενώ ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλλει δασμούς ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στα κινεζικά προϊόντα, οι φόβοι για έναν εν δυνάμει εμπορικό πόλεμο εντείνονται μεταξύ των παραγόντων της Γουόλ Στριτ, ξεπερνώντας ακόμα και τον φόβο της τρομοκρατίας.

Αυτό τουλάχιστον είναι το εύρημα της έρευνας γνώμης CNBC Fed Survey, σύμφωνα με την οποία ο προστατευτισμός είναι η κορυφαία ανησυχία των 40 στελεχών της Γουόλ Στριτ που συμμετείχαν σ’ αυτήν. Σχεδόν το 75% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι ο εμπορικός πόλεμος τούς ανησυχεί περισσότερο από τον πληθωρισμό, την τρομοκρατία, και τη Fed.

Η έρευνα έρχεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν οι αναφορές ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να επιβάλλει δασμούς στα κινεζικά προϊόντα ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ποσό διπλάσιο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με την Washington Post, κάποιοι απ’ αυτούς τους δασμούς ίσως αρχίσουν να εφαρμόζονται ακόμα κι από την ερχόμενη Παρασκευή.

Αντιδρώντας στους νέους δασμούς, ο Κινέζος Πρωθυπουργός Li KeQiang προειδοποίησε ότι «κανένας δεν θα αναδειχθεί νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο».

Οι μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης, όπως η Walmart και η Costco, οι οποίες έχουν επωφεληθεί από την πώληση φτηνών κινεζικών προϊόντων εδώ και χρόνια, έχουν απευθύνει έκκληση στον Αμερικανό Πρόεδρο να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Επίσης, οικονομολόγοι και υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου έχουν ασκήσει κριτική στην απόφαση του Trump να επιβάλλει δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Και παρόλο που ο Λευκός Οίκος αφήνει παραθυράκια για εξαιρέσεις από τους δασμούς, οι κανόνες βάσει των οποίων θα προκύψουν αυτές οι εξαιρέσεις παραμένουν ασαφείς.

Οι επενδυτές, εντωμεταξύ, εμφανίζονται ανήσυχοι ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει η επιβολή δασμών στο χρηματιστήριο. Για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα γνώμης του CNBC αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προοπτικές του δείκτη S&P 500.