Τί απαντά η Κομισιόν στην Ελλάδα σχετικά με την παραβίαση των εμπορικών σημάτων

Τί απαντά η Κομισιόν στην Ελλάδα σχετικά με την παραβίαση των εμπορικών σημάτων

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη για την προστασία των ΠΟΠ απάντησε η Ευρ. Επιτροπή.

Σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την προστασία των προϊόντων σε καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), απάντησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του αρμοδίου Επιτρόπου της για Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν.

Στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης, είχε τονίσει ότι «η Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών, είναι ανάμεσα στις χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από την παραβίαση των αντίστοιχων σημάτων» και είχε σημειώσει ότι «η Ελλάδα είναι μέσα στις 5 χώρες (μαζί με Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία) που ηγούνται της παραγωγής προϊόντων ΠΟΠ στην ΕΕ».

«Η διεθνής προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ διασφαλίζεται μέσω ειδικών συμφωνιών με τρίτες χώρες ή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ευρύτερων διμερών συμφωνιών και η Κομισιόν θα συνεχίσει να ενισχύει περαιτέρω την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ μέσω περαιτέρω διμερών συμφωνιών, της διεθνούς συνεργασίας και της επιβολής της προστασίας των ΓΕ (γεωγραφικών ενδείξεων) σε τρίτες χώρες» απάντησε η Κομισιόν.

Κατόπιν τούτων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μάθει «ποιες δράσεις θα αναλάβει η Κομισιόν για να εξασφαλίσει την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών δεδομένου ότι η παραβίαση των εμπορικών σημάτων εγείρει ερωτήματα για τη διατροφική ασφάλεια», αλλά και του ότι «η αναγνώρισή τους συμβάλλει στην ανάπτυξη του τοπικού ΑΕΠ, μέσω της ενίσχυσης της παραγωγής, αλλά και της δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Στα παραπάνω ερωτήματα ο Επίτροπος Χόγκαν απάντησε ότι «το σύστημα διοικητικής συνδρομής και συνεργασίας που παρουσίασε η Επιτροπή τον Νοέμβριο 2015 δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με πιθανές περιπτώσεις μη συμμόρφωσης και υπονοιών απάτης κατά μήκος της αλυσίδας τροφίμων και ζωοτροφών, με πιο αποτελεσματικό τρόπο».