Τι μπορεί να μάθει ο επιχειρηματικός ηγέτης από την Έλεν ΝτεΤζένερες

Τι μπορεί να μάθει ο επιχειρηματικός ηγέτης από την Έλεν ΝτεΤζένερες

Πολύτιμα διδάγματα, ιδιαίτερα αν βρίσκεστε στην αρχή.

της Μπόνι Κρέιτερ*

Η Έλεν ΝτεΤζένερες είπε κάποτε: «Μόνο η αποτυχία σου δίνει την ορθή οπτική της επιτυχίας». Συμφωνώ. Δεν είναι ευχάριστο να βάζεις και την ψυχή σου σε κάτι που εν τέλει αποτυχαίνει, αλλά τα διδάγματα που αντλείτε από την εμπειρία μπορούν να καταστήσουν δυνατή την επιτυχία στο μέλλον. Κι αυτή την αλήθεια την έμαθα από πρώτο χέρι ως CEO μιας startup προς τα τέλη της έκρηξης του dot-com.

Η επιχείρησή μου είχε δυνατότητες· ολοκλήρωσα τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης και προσέλαβα 100 ταλαντούχα άτομα. Και τότε έσκασε η φούσκα, και όπως πολλές άλλες startup έτσι κι εμείς έπρεπε να κλείσουμε. Η διαδικασία ήταν επώδυνη, αλλά στην πορεία άντλησα κάποια πολύτιμα διδάγματα:

Μην ξεμείνετε από λεφτά

Μοιάζει κοινότοπο, αλλά είναι εύκολο να ξεχάσετε τα βασικά. Όταν έσκασε η φούσκα, οι εταιρείες που είχαν επαρκείς πόρους κατάφεραν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Η δικιά μου επιχείρηση δεν είχε το απαραίτητο ρευστό, και έτσι αναγκάστηκε να κλείσει.

Βρείτε τρόπο να υλοποιήσετε τους στόχους σας

Η ευθυγράμμιση όλων είναι εξαιρετικά σημαντική για μια αναπτυσσόμενη εταιρεία. Ο Μαρκ Μπένιοφ της Salesforce έχει δημιουργήσει τη μέθοδο V2MOM ώστε όλοι να εργάζονται για την υλοποίηση των ίδιων στόχων σε μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης. Οι θεμελιώδεις έννοιες της μεθόδου; Όραμα, αξίες, μέθοδος, εμπόδια, μέτρα. Οι εταιρείες που ηθελημένα ορίζουν ένα σύνολο στόχων και εργάζονται για την υλοποίησή τους πετυχαίνουν περισσότερα.

Προσλάβετε τον διευθυντή πωλήσεων την κατάλληλη ώρα

Η πρόσληψη ενός διευθυντή πωλήσεων προτού τσεκάρετε κατά πόσο ταιριάζει το προϊόν με την αγορά μπορεί να επιβραδύνει τα πράγματα για τη νέα επιχείρησή σας. Η καλύτερη στρατηγική είναι να προσλάβετε μια ομάδα πεινασμένων πωλητών στην αρχή, να προσαρμόσετε την προσέγγισή προϊόντος / αγοράς σας βάσει της εμπειρίας από τον πραγματικό κόσμο, και στη συνέχεια να προσλάβετε έναν διευθυντή πωλήσεων που θα οργανώσει τα πάντα μόλις έχετε σαφή εικόνα των στόχων σας.

Οικοδομήστε ένα πενταετές πλάνο

Ο κλάδος της τεχνολογίας κινείται τόσο γρήγορα που κάποια στελέχη δεν βρίσκουν νόημα στην ύπαρξη ενός μακροπρόθεσμου πλάνου. Είναι αλήθεια ότι οι μεταβαλλόμενες συνθήκες θα απαιτήσουν αναπόφευκτα μια αλλαγή στη στρατηγική σας, αλλά η δημιουργία ενός πενταετούς πλάνου είναι μια υπερ-πολύτιμη άσκηση. Σας βοηθάει να σκεφθείτε καθαρά αναγκάζοντάς σας να λάβετε υπόψη παράγοντες που αλλιώς θα παραβλέπατε. Και σας ενθαρρύνει να εστιάσετε στην επιχειρηματική δυναμική και να ενημερωθείτε καλύτερα σχετικά με τις προτεραιότητες χρηματοδότησης.

Δημιουργήστε τη δική σας εταιρική κουλτούρα

Η εταιρεία σας θα δημιουργήσει μια κουλτούρα, ανεξάρτητα από το αν θα το επιδιώξετε ή όχι. Φροντίστε, λοιπόν, αυτή η κουλτούρα να αντανακλά τις αξίες σας και να υποστηρίζει τους στόχους σας. Μια εταιρική κουλτούρα που δίνει προτεραιότητα στην ομάδα, προάγει τη διαφάνεια, και επιτρέπει στους εργαζομένους να επιτύχουν μια υγιή ισορροπία εργασίας και καθημερινής ζωής δημιουργεί την εμπιστοσύνη και το πνεύμα συνεργασίας που απαιτούνται για την επιβίωση της εταιρείας σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

* Η Μπόνι Κρέιτερ είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Full Circle Insights.