Τι μπορεί να συμβεί αν δεν κλείνετε το κινητό σας στη πτήση

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν κλείνετε το κινητό σας στη πτήση

Αφορά την ασφάλειά σας.

Η χρήση κινητών τηλεφώνων σε αεροπλάνα έχει αναδειχθεί σε αντικείμενο συζήτησης, καθώς η αεροπορική βιομηχανία προσπαθεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις μιας εξελισσόμενης τεχνολογίας. Σε κάθε πτήση, οι αεροσυνοδοί λένε στους επιβάτες να βάζουν γενικά τις συσκευές τους σε λειτουργία πτήσης. Αλλά τι συμβαίνει εάν δεν ακολουθήσετε τις οδηγίες; Δυστυχώς, η απάντηση δεν είναι καθόλου σαφής.

Ας αρχίσουμε με κάποια βασικά ευρήματα των ερευνών. Ο λόγος που υπάρχουν ανησυχίες σε σχέση με τη χρήση κινητών και την ασφάλεια των πτήσεων είναι επειδή σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω από τα 10.000 πόδια, το σήμα του κινητού ισχυροποιείται και μπορεί να προκαλέσει κορεσμό στα δίκτυα στο έδαφος. Αλλά ποτέ δεν έχει υπάρξει μια περίπτωση όπου ένα κινητό τηλέφωνο οδήγησε σε αεροπορικό δυστύχημα.

«Δεν σημαίνει ότι ένα τηλέφωνο μπορεί να ρίξει ένα αεροπλάνο» λέει ο Κένι Κίρχοφ, πρώην μηχανικός της Boeing. «Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι ότι μπορεί να κάνει παρεμβολές με το αεροπλάνο και να κάνει τη ζωή των πιλότων δυσκολότερη. Στις φάσεις της προσγείωσης και της απογείωσης, απαιτείται μεγάλο επίπεδο συγκέντρωσης από τους πιλότους».

Με την πρόοδο της τεχνολογίας, αυτοί οι κίνδυνοι έχουν εκλείψει. Μάλιστα, το 2014 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αεροπορικής Ασφάλειας είπε ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές δεν συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια των πτήσεων, αν και η κάθε αεροπορική εταιρεία καλείτο να αποδείξει ότι τα συστήματα δεν επηρεάζονται από τα σήματα των κινητών τηλεφώνων.

Και πάλι, όμως, η Ομοσπονδιακή Αρχή Πτήσεων των ΗΠΑ (FAA) απαγορεύει τις φωνητικές επικοινωνίες μέσω κινητού τηλεφώνου. «Οι φωνητικές επικοινωνίες στα κινητά απαγορεύονται από τους κανόνες της FAA, για λόγους ασφαλείας» αναφέρει η Ελίζαμπεθ Κόρι. «Είναι καθήκον των αεροπορικών εταιρειών να αποδείξουν ότι ένα κινητό τηλέφωνο δεν προκαλεί ηλεκτρονικές παρεμβολές στα συστήματά τους. Τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν ηλεκτρονικές παρεμβολές».

Σε κάθε περίπτωση, οι κανόνες αυτοί θεσπίστηκαν πριν από 20 χρόνια. Η τεχνολογία υπάρχει για να επιτρέπεται η χρήση κινητών κατά τη διάρκεια της πτήσης: «Τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά είναι προστατευμένα από τις παρεμβολές» επισημαίνει η Άλισον Μάρκεϊ, ειδικός στην ασφάλεια πτήσεων. Αλλά ένας άλλος παράγοντας αποτρέπει μια τέτοια εξέλιξη: το κοινό. «Οι περισσότεροι επιβάτες θεωρούν τις φωνητικές συνομιλίες εν μέσω πτήσης πρόβλημα παρά όφελος. Είναι αρκετά κακό να έχεις έναν επιβάτη κοντά σου που μιλάει δυνατά στον διπλανό του – φανταστείτε τι θα γινόταν εάν επιτρεπόταν η χρήση κινητών τηλεφώνων» καταλήγει η Μάρκεϊ.

Διαβάστε ακόμη:

Τέλος στη λειτουργία πτήσης – Πλέον θα μιλάτε κανονικά στο τηλέφωνο όταν ταξιδεύετε!