Τη χαμηλότερη ανάπτυξη της τετραετίας σημείωσε η Ευρωζώνη στο γ’ τρίμηνο

Τη χαμηλότερη ανάπτυξη της τετραετίας σημείωσε η Ευρωζώνη στο γ’ τρίμηνο

Το ίδιο αρνητικά ήταν και τα νέα αναφορικά με την απασχόληση.

 

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών στο τρίτο τρίμηνο του 2018, ενώ και η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,2% στο τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, ανακοίνωσε η Eurostat, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη προκαταρκτική εκτίμησή της στις 30 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2%, η γαλλική ενισχύθηκε 0,4%, ενώ το ΑΕΠ της Ιταλίας έμεινε αμετάβλητο στο τρίμηνο αυτό. Η Eurostat επιβεβαίωσε, επίσης, ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης ανήλθε στο 1,7% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Η Eurostat ανακοίνωσε για πρώτη φορά προκαταρκτικές εκτιμήσεις για την απασχόληση που έδειξαν ότι η αύξησή της επιβραδύνθηκε στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο. Ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,3% σε ετήσια βάση έναντι ρυθμών αύξησης 0,4% και 1,5%, αντίστοιχα, στο δεύτερο τρίμηνο.

Η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο ήταν επίσης αδύναμη, υποχωρώντας 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσε αύξηση 0,9%. Η παραγωγή μειώθηκε όσον αφορά τα ενεργειακά και διαρκή καταναλωτικά αγαθά, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.

Δεν ανησυχεί (ακόμη) η ΕΚΤ

Η αδυναμία στην ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη δεν είναι αρκετά σημαντική για να αλλάξει την πορεία πολιτικής της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρόλο που η προοπτική παραμένει αβέβαιη, δήλωσε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Κνοτ.

«Σε αυτή τη χρονική στιγμή, ο αντίκτυπος δεν είναι τέτοιος που θα μας ανάγκαζε να αλλάξουμε θεμελιωδώς την προοπτική μας», δήλωσε ο Κνοτ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στην τηλεόραση του CNBC.

Παράλληλα αρνήθηκε να πει πότε η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Διατηρώντας τα σταθερά έως το επόμενο καλοκαίρι είναι η προσδοκία της τράπεζας, όχι μια δέσμευση, δήλωσε ο Κνοτ, και το πραγματικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι προς οποιαδήποτε πλευρά αυτής της προσδοκίας. Απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό ότι η ΕΚΤ θα αλλάξει την πολιτική της για να βοηθήσει την Ιταλία. Δήλωσε επίσης ότι η όποια μετάδοση από την αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων έχει υπάρξει μέχρι στιγμής περιορισμένη και κατά συνέπεια δεν απαιτούνται ενέργειες από την ΕΚΤ.