Τη χαμηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων 28 ετών ανακοίνωσε η Κίνα

Τη χαμηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων 28 ετών ανακοίνωσε η Κίνα
epa07267093 The Chinese national flag is diplayed at the Ministry of Commerce of China in Beijing, China, 07 January 2019. US delegations are in Beijing for the start of two days of trade talks between China and the USA. EPA/WU HONG

Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν υψηλότερος του στόχου που είχε θέσει η κυβέρνηση, αλλά χαμηλότερος που έχει καταγραφεί στη χώρα τα τελευταία 28 χρόνια.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας επιβραδύνθηκε το 2018 για να φθάσει το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών στο σύνολο της χρονιάς, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 6,6%, πάνω από τον στόχο που είχε ορίσει η κυβέρνηση (+6,5%). Ο ρυθμός αυτός συμμορφώνεται με την μέση πρόβλεψη 13 αναλυτών που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης, αν και σχεδόν ίσος με εκείνον του 2016 (+6,7%), είναι ο πιο ασθενικός που έχει καταγραφεί από τη χειρότερη χρονιά, το 1990 (+3,9%), που είχε ακολουθήσει μια σειρά ετών που η επέκταση της κινεζικής οικονομίας έφθανε διψήφιο ποσοστό, ή σχεδόν.

Η επιβράδυνση ήταν συνεχής στο σύνολο της χρονιάς: η ανάπτυξη έφθασε το +6,4% το τέταρτο τρίμηνο, από το +6,8% το πρώτο, το +6,7% το δεύτερο και το +6,5% το τρίτο.

Η βιομηχανική παραγωγή παράλληλα κατέγραψε «βραδεία αλλά σταθερή» άνοδο, υπογράμμισε η κινεζική στατιστική υπηρεσία: Συνολικά, έφθασε το 6,2% το 2018. Όμως έχασε την ορμή της τους τελευταίους μήνες της χρονιάς, υποχωρώντας κάτω από το 6%. Τον Δεκέμβριο υπολογίστηκε στο 5,7%, από 5,4% τον Νοέμβριο.

Οι λιανικές πωλήσεις επίσης επιβραδύνθηκαν, αυξανόμενες κατά 9% στο σύνολο του έτους, από 10,2% το 2017. Οι πωλήσεις λιανικής «διατήρησαν ταχύ ρυθμό ανάπτυξης», επισήμανε μολαταύτα η κινεζική στατιστική υπηρεσία.

Εξάλλου, οι επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 5,9% κατά στο σύνολο της χρονιάς.