Τι χρειάζεται για να πετύχει μια startup σύμφωνα με τον συν-ιδρυτή της Apple

Τι χρειάζεται για να πετύχει μια startup σύμφωνα με τον συν-ιδρυτή της Apple

Μικρά μυστικά από τον Στιβ Βόζνιακ.

Οι συμβουλές για επιχειρηματίες έχουν πάντα μεγαλύτερη αξία όταν προέρχονται από ανθρώπους που το όνομα τους έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα.

Έτσι, έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε τι συμβουλή δίνει ο συν-ιδρυτής της Apple Στιβ Βόζνιακ σε όσους σκέφτονται να ανοίξουν τη δική τους τεχνολογική εταιρεία.

Ο Βόζνιακ, ο οποίος ίδρυσε μαζί με τον Στιβ Τζομπς τη δεκαετία του ’70 την Apple βρέθηκε στο Festival of Marketing που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και μοιράστηκε με τον Ashley Friedlein μερικά απ’ τα συστατικά που πρέπει να έχει μια επιτυχημένη επιχείρηση.

«Όταν ξεκινάτε μια εταιρεία πρέπει να έχετε καλούς μηχανικούς ή ένα καλό προϊόν και ένα μοντέλο που να δουλεύει σωστά πριν ψάξετε για επενδυτές» δήλωσε. Παράλληλα, τόνισε ότι το πιο σημαντικό κομμάτι είναι εκείνο του μάρκετινγκ.

«Ο Μαίκ Μαρκούλα (δεύτερος CEO της Apple) μπήκε μέσα και ξεκίνησε να μας διδάσκει τις αρχές του μάρκετινγκ. Έδειξε στον Στιν Τζομπς, που τότε ήταν 21 ετών, τις αρχές του design και πως να μιλάει στον Τύπο και τι να λέει, καθώς και πως να περιγράφει τον υπολογιστή. Και ο Στιβ έγινε ένας εξαιρετικός marketer της κορυφαίας εταιρείας μας».

Όσον αφορά τους μηχανικούς, που σήμερα διεκδικούν τους μεγαλύτερους μισθούς και είναι απαραίτητοι για κάθε τεχνολογική εταιρεία, πρέπει να έχουν ταλέντο και όχι απαραίτητα τους υψηλότερους βαθμούς. «Η μηχανική δεν σημαίνει απαραιτήτως και καλοί βαθμοί στο πανεπιστήμιο», εξήγησε.

«Βρείτε κάποιον που έχει δημιουργήσει πράγματα ακόμα και μέσα απ’ το δωμάτιο του ή στο γκαράζ του» είπε χαρακτηριστικά.