Τι δεν απάντησε ο Ζούκερμπεργκ στο Ευρωκοινοβούλιο

Τι δεν απάντησε ο Ζούκερμπεργκ στο Ευρωκοινοβούλιο
epa06756070 The founder and CEO of Facebook Mark Zuckerberg is welcomed by EP President Antonio Tajani (not seen) at the European Parliament ahead of an hearing at the European Parliament in Brussels, Belgium, 22 May 2018. Facebook CEO Mark Zuckerberg appeared before the European Parliament representatives to answer questions in a live broadcast on data information breach by Cambridge Analytica and also how Facebook uses personal data in general. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί ο ιδρυτής του Facebook να παραβρέθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και πάλι κατόρθωσε να μην απαντήσει σε μερικές από τις ερωτήσεις.

Την Τρίτη το απόγευμα ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες προκειμένου να απαντήσει σχετικά με το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων προς τη συμβουλευτική εταιρεία Cambridge Analytica που εκτός των άλλων εργάστηκε και για την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ.

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου έκαναν όλες τις ερωτήσεις τους στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ τα πρώτα 60 λεπτά, ενώ εκείνος κρατούσε σημειώσεις. Στη συνέχεια, ξεκίνησε να απαντά σε όλες τις ερωτήσεις μαζί, με μόνο επτά λεπτά διαθέσιμου χρόνου στο τέλος. Ο Ζούκερμπεργκ αναγνώρισε τους χρονικούς περιορισμούς και προσπάθησε να ολοκληρώσει με καθυστέρηση μόνο 15 λεπτών μετά την προγραμματισμένη λήξη της συνεδρίασης, με ξεκάθαρη την αγανάκτηση αρκετών Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Όμως ο ιδρυτής του Facebook δεν απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με χαρακτηριστική τη δήλωση του Βέλγου Philippe Lamberts, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ότι «Σας ρώτησα έξι ερωτήσεις ναι-ή-όχι. Δεν πήρα ούτε μια απάντηση».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν πολύ περισσότερες γνώσεις σε σχέση με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, κάνοντας πιο ειδικές και άμεσες ερωτήσεις.

Συγκεκριμένα, ένα μέλος του Κοινοβουλίου από το Λονδίνο ρώτησε για τα «προφίλ σκιές», τα οποία το Facebook δημιουργεί και αποθηκεύει σε άτομα που δεν χρησιμοποιούν την εφαρμογή μέσω πρόσθετων στοιχείων στα προγράμματα περιήγησης. «Θεωρείτε ότι είναι ηθικά αποδεκτό κατά τη γνώμη σας να συγκεντρώνετε δεδομένα ατόμων που δεν χρησιμοποιούν το Facebook, χωρίς αυτοί να ξέρουν το τι κάνετε με αυτά;», ρώτησε το μέλος του Κοινοβουλίου, Syed Kamall.

Μετά από έντονες αντιδράσεις από το κοινό ο Ζούκερμπεργκ απάντησε, λέγοντας ότι είναι σημαντικό για την κοινότητα του Facebook να διατηρεί αυτά τα στοιχεία όσων δεν χρησιμοποιούν την εφαρμογή, και άλλαξε αμέσως θέμα.

Ένα ακόμα στοιχείο στο οποίο δεν έδωσε σαφή απάντηση ο ιδρυτής του Facebook, ήταν το θέμα που ανήγειρε ο Guy Verhofstadt από το Βέλγιο, που αστειεύτηκε με την κατάσταση που υπάρχει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Δήλωσε ότι την τελευταία δεκαετία ο Ζούκερμπεργκ απολογήθηκε περίπου 16 φορές. Δεδομένου ότι ξεκίνησε την εταιρεία το 2003, αυτό σημαίνει ότι σχεδόν κάθε χρόνο αντιμετώπιζε και από ένα πρόβλημα. Επομένως, θα ήταν σε θέση να διορθώσει την κατάσταση;

Η εν λόγω ερώτηση παρέμεινε αναπάντητη από τον Ζούκερμπεργκ, όπως και αυτή από έναν άλλο ομιλητή που ζήτησε να μάθει για τις πληροφορίες που μοιράζεται το Facebook με το WhatsApp, την εφαρμογή ασφαλούς ανταλλαγής μηνυμάτων.

«Πιστεύω ότι είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση», δήλωσε ο Jan Philipp Albrecht της Γερμανίας. «Θα ήταν καλό να λέγατε έστω και μια λέξη πάνω σε αυτό».