Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν βρίσκεστε σε μια συνέντευξη για δουλειά

Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν βρίσκεστε σε μια συνέντευξη για δουλειά

Έχετε μόλις πέντε λεπτά για να κάνετε εντύπωση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να φέρετε και τα κατοικίδιά σας απ’ το σπίτι.

της Αν Φίσερ

Τα μισά απ’ τα στελέχη που κάθονται γύρω από κάποιον εν δυνάμει εργαζόμενο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης λένε ότι μπορούν να πουν εντός των πρώτων πέντε λεπτών εάν ταιριάζει ή όχι με τη θέση, σύμφωνα με μια νέα έρευνα 2.300 υπεύθυνων προσλήψεων και ανθρωπίνων πόρων.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Όσο έμπειρος κι αν είστε, όσα προσόντα κι αν έχετε, η λανθασμένη γλώσσα του σώματος μπορεί να σας λιγοστέψει τις πιθανότητες να προσληφθείτε. Η πιο συνήθης αιτία που δεν προσλαμβάνονται υποψήφιοι οι οποίοι έχουν όλα τα προσόντα για τη θέση είναι η «αδυναμία να κοιτάξουν τον άλλον στα μάτια», σύμφωνα με 67% των ερωτηθέντων. Επίσης, τα στελέχη αυτά απορρίπτουν υποψήφιους που δεν γελάνε (39%), «που παίζουν με κάτι στο τραπέζι» (33%), καμπουριάζουν (30%), κινούνται νευρικά (30%), ή σταυρώνουν τα χέρια στο στήθος τους (29%).

Και ίσως να θέλετε να προβάρετε και τη χειραψία σας, εκτός από τις πιθανές σας απαντήσεις. Πάνω από το ένα τέταρτο των υπεύθυνων προσλήψεων λένε ότι έχουν αποκλείσει υποψήφιους με υπερβολικά αδύναμη (21%) ή δυνατή (7%) χειραψία.

Κάποια πράγματα είναι τελείως εμφανή. Ας πούμε, το να πείτε ψέματα για τις σπουδές ή την εμπειρία σας είναι τεράστιο σφάλμα, το οποίο αναφέρεται ως αιτία απόρριψης απ’ το 69% των ερωτηθέντων. Η διακοπή της συζήτησης για να απαντήσει ο υποψήφιος σε ένα τηλεφώνημα ή μήνυμα (68%), και η αλαζονεία (60%) είναι επίσης άσχημες συνήθειες. Η ανάρμοστη ενδυμασία και η χρήση ύβρεων έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά για το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Πάντως, αν έχετε κάνει ένα απ’ αυτά τα σφάλματα, μην αγχώνεστε. Κανείς δεν είναι τέλειος. Εξάλλου, μάλλον δεν έχετε προβεί σε μία από τις ακόλουθες ενέργειες, τις οποίες μνημονεύουν με τρόμο οι συμμετέχοντες στην έρευνα:

Υπάρχει υποψήφιος / υποψήφια που πήγε σε συνέντευξη για δουλειά και:

– «…πήρε μια οικογενειακή φωτογραφία του συνεντευξιαστή από το γραφείο και την έβαλε στην τσάντα του.»

– «…είπε ότι η βασική του δουλειά ήταν μέντιουμ και ζήτησε να διαβάσει την παλάμη του υπεύθυνου προσλήψεων.»

– «…όταν ερωτήθηκε ποια θα ήταν η ιδανική δουλειά γι’ αυτόν, απάντησε βαφέας κλουβιών για πουλιά.»

– «…τραγούδησε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις.»

– «…έβαλε λοσιόν στα πόδια της.»

– «…όταν ερωτήθηκε γιατί θέλει τη θέση, απάντησε ότι η γυναίκα του ήθελε να βρει μια δουλειά.»

– «…είχε ένα καναρίνι μέσα στο πουκάμισό του.»

Πηγή: fortune.com