Τον διάδοχο της Μέρκελ εκλέγει το CDU την Παρασκευή – Οι υποψήφιοι

Τον διάδοχο της Μέρκελ εκλέγει το CDU την Παρασκευή – Οι υποψήφιοι
epa07121378 German Chancellor Angela Merkel speaks during a joint presser with Prime Minister of the Czech Republic Andrej Babis, in Prague, Czech Republic, 26 October 2018. The German Chancellor is in Czech Republic as the country celebrates the 100th anniversary of the founding of Czechoslovakia in 1918. EPA/FILIP SINGER

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι είναι η προστατευόμενη της Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, ο συντηρητικός Φρίντριχ Μερτς και ο υπ. Υγείας, Γενς Σπαν.

Στις κάλπες προσέρχεται την Παρασκευή, τo μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Γερμανίας, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, για να εκλέξει νέο ηγέτη του κόμματος, αφότου η Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια.

Δύο είναι οι βασικοί αντίπαλοι, αλλά αυτή η ψηφοφορία που θα γίνει στο Ετήσιο Συνέδριο στο Αμβούργο στις 7-8 Δεκεμβρίου, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο νικητής θα μπορούσε να είναι ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δώδεκα υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος, αλλά κάποιοι από αυτούς είναι πιο υποσχόμενοι και πιο δημοφιλείς από τους άλλους.

Οι τρεις βασικοί είναι η προστατευόμενη της Μέρκελ Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ (γνωστή ως ΑΚΚ), ο συντηρητικός αντίπαλος της Φρίντριχ Μερτς και ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.

Η κούρσα είναι πιο δυνατή μεταξύ Κραμπ-Κάρενμπαουερ και Μερτς σύμφωνα με ανεπίσημες δημοσκοπήσεις, όπως μεταδίδει το CNBC.

Η ψηφοφορία θα αναδείξει εάν το κόμμα επιθυμεί τη συνέχεια ή τη ριζική αλλαγή. Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ είναι γενική γραμματέας του CDU και θεωρείται πραγματίστρια, σαν την Μέρκελ. Υπό την ηγεσία του Μερτς ή του Σπαν, το κόμμα αναμένεται να κατευθυνθεί περισσότερο προς τα δεξιά.

«Ένα είναι σίγουρο. Το αποτέλεσμα της Παρασκευής είναι απρόβλεπτο», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski.

To CDU όπως και άλλα κόμματα έχει δεχθεί πίεση από το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (Afd), που κερδίζει έδαφος. Πιέσεις στο CDU και το CSU ασκήθηκαν στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές και από τους Πράσινους.

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η συζήτηση που γίνεται για το αν ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος θα οδηγήσει στην έξοδο τη Μέρκελ πριν το 2021, που λήγει η θητεία της. Εάν επρόκειτο να γίνει κάτι τέτοιο, η πιθανότητα πρόωρων εκλογών θα ήταν αυξημένη και αυτό θα έβαζε σε κίνδυνο ολόκληρο τον κυβερνητικό συνασπισμό.