Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των ερευνών για την ύποπτη σκόνη στους φακέλους προς ελληνικά πανεπιστήμια

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των ερευνών για την ύποπτη σκόνη στους φακέλους προς ελληνικά πανεπιστήμια
Πυροσβέστες από την ΕΜΑΚ με ειδικές στολές, μεταφέρουν τον ύποπτο φάκελο που βρέθηκε στην γραμματεία του Πανεπιστημίου, Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019. Συναγερμός σήμανε στην Διεύθυνση Αστυνομίας Αργολίδας και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπλίου, μετά από ενημέρωση για περίεργο δέμα και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο. Ειδική μονάδα της ΕΜΑΚ όπου μπήκε και πείρε το φάκελο από τα γραφεία της Γραμματείας ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο φάκελος παρελήφθη την Τετάρτη αλλά σήμερα ενημέρωσαν την πυροσβεστική μετά τον σάλο με τους ύποπτους φακέλους σε πολλά Πανεπιστήμια της χώρας, ενώ περιέχει και φυλλάδια σε αραβική γραφή. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε 31 συνολικά φακέλους που είχαν αναστατώσει τις αρχές και την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ολοκληρώθηκε μέχρι στιγμής στο Γενικό Χημείο του Κράτους η έρευνα 31 φακέλων που είχαν σταλεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και υπολείπεται ο έλεγχος άλλων τεσσάρων, από το σύνολο όσων έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε κανέναν από τους ελεχθέντες φακέλους δεν βρέθηκε επικίνδυνη σκόνη ή άλλη ουσία, σε όλους όμως ανιχνεύτηκε η ίδια ερεθιστική ουσία με την οποία ήταν εμποτισμένος ο φάκελος που είχε σταλεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην Μυτιλήνη και προκάλεσε συναγερμό λόγω του ερεθισμού που προκάλεσε σε εργαζόμενους. Η συγκεκριμένη ουσία ανιχνεύτηκε μεταξύ των άλλων φακέλων και σε έναν που είχε σταλεί από την Ντόχα του Κατάρ στα ΤΕΙ Πάτρας.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι φάκελοι έχουν σταλεί από την Ινδία, εκτός από αυτόν της Πάτρας και έναν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια Λέσβου, που έχει σταλεί από το Ομάν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί άλλο παρόμοιο κρούσμα ερεθισμού, ενώ και η συγκεκριμένη ουσία χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως μη επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή.

Οι φάκελοι που δεν έχουν ακόμα εξεταστεί είναι δύο που εντοπίστηκαν στο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου Κρήτης, ένας στη Κέρκυρα και ένας στο ΚΥΤ Μόριας, οι οποίοι δεν έχουν φτάσει ακόμα στην Αθήνα.

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνεχίζεται η έρευνα για την συλλογή στοιχείων που μπορεί να οδηγήσουν στον αποστολέα των φακέλων και το πραγματικό κίνητρο αυτής της ενέργειας.