Τι έμαθα λέγοντας στον προϊστάμενό μου ότι η αύξηση που μου έδωσε ήταν «σκανδαλωδώς χαμηλή»

Τι έμαθα λέγοντας στον προϊστάμενό μου ότι η αύξηση που μου έδωσε ήταν «σκανδαλωδώς χαμηλή»

Πώς πρέπει να διαπραγματευτείτε μια αύξηση στις απολαβές σας εάν εργάζεστε σε νεοφυή επιχείρηση;

του Ντάμιαν Μπράντφιλντ

Η έννοια της διαπραγμάτευσης αφορά, πρωτίστως, το να γίνει μια συζήτηση. Δεν αφορά, δηλαδή, κάποιου είδους «συμφωνία» ή «παζάρι». Αν ένας εργαζόμενος πιστεύει ότι πρέπει να παζαρέψει μια αύξηση, τότε μάλλον υπάρχουν βαθύτερα προβλήματα στον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο.

Θυμάμαι πολύ καθαρά την πρώτη φορά που μου προφέρθηκε αύξηση. Εργαζόμουν στο διαφημιστικό πρακτορείο Delaney Lund Knox Warren. Μου άρεσε πραγματικά να δουλεύω εκεί και σεβόμουν απεριόριστα τους ανωτέρους μου.

Κάθε χρόνο, οι εργαζόμενοι περνούσαν από ετήσια αξιολόγηση. Έτσι, με κάλεσαν στο γραφείο και μου είπαν ότι θα έπαιρνα μια γενναιόδωρη αύξηση, 5%. Ευγενικά ευχαρίστησα τον διευθυντή, έφυγα, και πήγα στο γραφείο μου.

Στη συνέχεια, μέτρησα μέχρι το 30, επέστρεψα στο γραφείο, και τους είπα ότι η απόφασή τους ήταν σκανδαλώδης. Τους είπα ότι άξιζα κάτι καλύτερο, κι ότι εάν δεν με αξιολογούσαν σωστά, θα έφευγα. Γνώριζαν τις ικανότητές μου. Άξιζα περισσότερα. Το ήξερα. Και πίστευα ότι το ξέρουν κι αυτοί.

Μέσα στην ημέρα, μου προσέφεραν αύξηση 15%.

Τα είχα παίξει όλα ή τίποτα. Αλλά υπάρχει και μια καλύτερη στρατηγική. Αν θέλετε αύξηση, αποδείξτε ότι κάνετε μια δουλειά που απαιτεί υψηλότερες απολαβές. Αν μπορείτε να το αποδείξετε αυτό, κι αν ήδη επωμίζεστε τις ευθύνες της θέσης, είναι αδύνατον να σας πουν όχι.

Πώς θα δείξετε ότι δικαιούστε περισσότερα; Είτε παράγετε περισσότερα έσοδα, είτε φέρνετε περισσότερους πελάτες από τους καλύτερα αμειβόμενους συναδέλφους σας. Είναι απλό. Αν το κάνετε αυτό, πρέπει να κερδίζετε περισσότερα.

Ένα από τα πρώτα αφεντικά μου μού είπε μια φορά: «Όταν σε πληρώνω στο τέλος του μήνα, μη μου λες ‘Ευχαριστώ’. Ο ίδιος πίστευε ότι δεν μου έκανε ένα δώρο. Μου έδινε απλώς αυτό που άξιζα, τελεία και παύλα. Και η προσέγγισή του έχει μεγάλες δόσεις αλήθειας.

Αλλά τα πράγματα είναι πιο σκληρά αν δουλεύετε σε μια νέα startup, η οποία δεν έχει πολύ ρευστό και καλείται να αναπτυχθεί ταχύτατα. Θα απαιτείται από εσάς να κάνετε επιπλέον προσπάθεια. Θα πρέπει να βάζετε τα δυνατά σας. Και ίσως να μην μπορείτε να ζητήσετε αύξηση διότι το ρευστό απλώς δεν είναι εκεί.

Αυτό πρέπει να το γνωρίζετε εκ των προτέρων. Μην πάτε σε μια νεοφυή επιχείρηση για τις απολαβές. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα χρήματα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Άλλα πράγματα είναι σημαντικά: η έκθεση σε ερεθίσματα, η ενέργεια, η μάθηση, η ποικιλομορφία. Αν αυτές οι πτυχές δεν σας γεμίζουν αρκετά, σηκωθείτε και φύγετε.

Κι αν το ρευστό είναι το πιο σημαντικό για σας, κάντε αίτηση σε κάποια επενδυτική τράπεζα. Συνήθως, ζητούν συνεχώς στελέχη.

Φωτογραφία άρθρου: Ηarvard Business Review