Τι ετοιμάζει η Γερμανία για την επόμενη μέρα του ελληνικού χρέους

Τι ετοιμάζει η Γερμανία για την επόμενη μέρα του ελληνικού χρέους
epa05850213 An exterior view of the entrance to the German Ministry of Finance in Berlin, Germany, 15 March 2017. A package with explosives that could have caused serious injuries if opened was found in the Ministry's post room earlier the same day, police confirmed. EPA/FELIPE TRUEBA

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έκανε την τελευταία, ίσως, δημόσια τοποθέτηση πριν το Eurogroup της Πέμπτης.

 

Την ελπίδα και την αξιολόγηση που εξέφρασε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ για το ελληνικό πρόγραμμα, ότι θα οδηγηθεί τώρα σε καλό τέλος, συμμερίζεται και ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπό του, Ζανέτ Σβάμπεργκερ, η οποία έκανε επιπλέον λόγο για «επιτυχία», αν λάβει κανείς υπόψη τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών «συμμερίζεται την ελπίδα και την αξιολόγηση της καγκελαρίου, ότι το πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα θα οδηγηθεί τώρα σε καλό τέλος. Και σε αυτό το σημείο μπορώ να επισημάνω ότι έως τώρα ήταν και μία επιτυχία, κοιτάζοντας τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τώρα υπάρχουν και πλεονάσματα. Λαμβάνοντας υπόψη και τους αριθμούς σχετικά με την ανάπτυξη» δήλωσε η κ. Σβάμπεργκερ, αρνήθηκε, ωστόσο, να προκαταλάβει την απόφαση του αυριανού Eurogroup.

«Αύριο συναντάται το Eurogroup για να διαβουλευτεί για το τέλος του προγράμματος του ΕΜΣ για την Ελλάδα. Αυτό εκπνέει στις 20 Αυγούστου. Από τη μία πλευρά πρέπει τώρα να δούμε πώς εκτιμάται η τελευταία αξιολόγηση, δηλαδή τα τελευταία milestones αυτού του προγράμματος και εάν αυτά έχουν εκπληρωθεί από την ελληνική πλευρά. Το τι θα συμβεί μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, η λέξη κλειδί “ελάφρυνση χρέους” περιλαμβάνεται στα θέματα τα οποία θα συζητηθούν αύριο και δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις» ανέφερε η κ. Σβάμπεγκερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη γερμανική θέση, περιορίστηκε να επισημάνει ότι «αυτά τα θέματα έχουν συζητηθεί επανειλημμένα και στον κύκλο των υπουργών Οικονομικών του ευρώ και υπάρχουν από το 2016 και 2017 αποφάσεις, στις οποίες περιγράφονται κατά κάποιον τρόπο εργαλειοθήκες, τι δηλαδή θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο, ποια μεσοπρόθεσμα μέτρα, μετά το τέλος ενός προγράμματος προσαρμογής, σε συντονισμό κοινών αποφάσεων και σε συνεννόηση με ευρωπαϊκούς και άλλους θεσμούς».