Τι έβγαλαν τα ραντεβού των Ελλήνων τραπεζιτών σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο

Τι έβγαλαν τα ραντεβού των Ελλήνων τραπεζιτών σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο

Σύσσωμο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις ευρωπαϊκές αρχές ενόψει των επερχόμενων stress tests.

 

Αν και στις επίσημες ανακοινώσεις δεν υπάρχει καμία αναφορά στα stress tests, το μενού των συζητήσεων των Ελλήνων τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη περιελάμβανε ως κυρίως (και βασικό) πιάτο τους ελέγχους που θα ξεκινήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα και, κυρίως, τις παραδοχές επί του βασικού, αλλά και των ακραίων σεναρίων, που θα επιβάλλει ο αρμόδιος εποπτικός μηχανισμός (SSM) και παραμένουν ακόμη ανοιχτές και θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έως τα τέλη του μήνα.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, που συναντήθηκε με τη «σιδηρά κυρία» του SSM Ντανιέλ Νουΐ και τον ισχυρό άνδρα της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ μίλησε για ουσιαστική βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και τον περαιτέρω σχεδιασμό ως προς τη ρευστότητα, την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη συμμόρφωση στις εποπτικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις, την πλήρη υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 και τη σταδιακή επιστροφή του κλάδου στην κανονικότητα. Στις συναντήσεις, η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ επιβεβαίωσε την πάγια θέση των ελληνικών τραπεζών να συνεργαστούν πλήρως με τις αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές και να υλοποιήσουν όλες τις δεσμεύσεις και οδηγίες με στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τη συμμόρφωση στο νέο εποπτικό πλαίσιο και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Η χρονική στιγμή των συναντήσεων, μόνο ως «τυχαία» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς, λίγο πριν το κλείσιμο κρίσιμων στοιχείων για τη διεξαγωγή των stress test, οι τραπεζίτες θέλησαν να διερευνήσουν προς ποια κατεύθυνση εξελίσσονται τα πράγματα και ποιες είναι οι προθέσεις των εποπτικών αρχών.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη και το θέμα του τρόπου αποτίμησης της ρευστοποιήσιμης αξίας ενεχύρων, ο οποίος συνδέεται άμεσα με την ομαλή και ταχεία διαδικασία των πλειστηριασμών, αφού, μαζί με τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων ή μεμονωμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι ο βασικός τρόπος για να μπουν τιμές στο σύστημα και να υπάρξει μία πιο ρεαλιστική αποτίμηση της κατάστασης στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Οι τράπεζες έχουν ήδη υποβάλλει εκθέσεις για τις επιπτώσεις στα εποπτικά κεφάλαια του νέου λογιστικού προτύπου «ΙFRS9», όπου και παρατίθεται τεκμηρίωση από εξωτερικούς ελεγκτές, όπως έχει ζητηθεί απ’ τον SSM. Το νέο λογιστικό πρότυπο ισχύει από την αρχή του 2018 και επιβάλλει στις τράπεζες να σχηματίσουν προβλέψεις με βάση την πιθανότητα ζημιών από δάνεια που έχουν χορηγηθεί και όχι μετά την διαπίστωση της ζημιάς. Οι τράπεζες αναμένεται να έχουν την δυνατότητα να αποσβέσουν τις ζημιές από τις πρόσθετες προβλέψεις σε βάθος πενταετίας.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και το γεύμα εργασίας στα γραφεία της Bundesbank στην Φρανκφούρτη, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της, Dr. Jens Weidmann, με προσκεκλημένους εκπροσώπους των Κεντρικών Τραπεζών Γερμανίας και Ελλάδας και τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Jens Plötner, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη των εμπορικών τραπεζών και της επιχειρηματικής κοινότητας των δυο κρατών. Η ελληνική αντιπροσωπεία εκπροσωπήθηκε από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα καθώς επίσης από την ΕΕΤ και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤ και Πρόεδρο της Eurobank Ergasias, Νικόλαο Καραμούζη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank Ergasias, Φωκίωνα Καραβία, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank, Σπύρο Φιλάρετο. Εκ μέρους του ΣΕΒ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Θεόδωρος Φέσσας, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ευάγγελος Μυτιληναίος καθώς και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ,  Μιχάλης Στασινόπουλος. Ο ΣΕΤΕ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού του Συμβουλίου Γιάννη Ρέτσο, και τον Ευτύχιο Βασιλάκη, Αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕ.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η γερμανική και ελληνική οικονομία και οι συνθήκες λειτουργίας των τραπεζικών τους συστημάτων. Παρουσιάστηκαν επίσης το βελτιούμενο οικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται στη χώρα μας μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, προσαρμογών και σημαντικών θεσμικών και διαρθρωτικών αλλαγών. Τονίστηκε ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και η διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για επενδύσεις και προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις επίτευξης διατηρήσιμης αναπτυξιακής πορείας επιστροφής της Ελλάδας σε κλίμα οικονομικής κανονικότητας και βελτίωσης της εικόνας της χώρας στη γερμανική και διεθνή αγορά.

Η κινητικότητα στον τραπεζικό χώρο εντείνεται, καθώς, των επαφών στη Φρανκφούρτη είχαν προηγηθεί τα ραντεβού του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα στο Λονδίνο την περασμένη Πέμπτη. Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος συναντήθηκε στα γραφεία της Goldman Sachs, η οποία συντόνισε και τις επαφές, με επενδυτικούς κολοσσούς, μεταξύ των οποίων η Capital Fund Management, η Paulson & Co και η J.P. Morgan Asset Management, η York Capital, η Soros Fund Management, η GoldenTree Asset Management, η Finisterre Capital LLP, η BlueBay Asset Management και η Capital Fund Management.

Οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων έχουν στραμμένα τα βλέμματά  τους προς την Ελλάδα, καθώς κρίνουν ότι οι αποδόσεις για το 2018 μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στις επικείμενες εκδόσεις ομολόγων. Ωστόσο, όλα θα κριθούν από τις παραδοχές των stress tests, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν ήδη συμμετοχή σε ελληνικές τράπεζες και ενδιαφέρονται πρωτίστως για την πορεία των επενδύσεών τους.