Τι φέρνει ο προϋπολογισμός για συνταξιούχους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τι φέρνει ο προϋπολογισμός για συνταξιούχους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Μέτρα 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ-Ποιες είναι οι βασικές προβλέψεις για την οικονομία εντός του 2016.

«Φοροκαταιγίδα» και λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνει το οικονομικό σκηνικό του 2016, έτσι όπως αυτό στήθηκε στο σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή και έχει ήδη ακροθιγώς παρουσιαστεί από τον Αλέξη Τσίπρα κατά την εναρκτήρια ομιλία του, στο πλαίσιο της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η λήψη μέτρων ύψους 4,35 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ήδη ψηφισμένα μέτρα στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου, ωστόσο αναμένεται να συμπεριληφθούν στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά και στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2016 που θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο.

Σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς επίσης και για τους συνταξιούχους. Στον προϋπολογισμό του 2016 περιλαμβάνεται «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση της φορολογίας, αλλά και άνοδος της ανεργίας.

Παρά την αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή και τα βάρη που θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι, το οικονομικό περιβάλλον δεν φαίνεται ευοίωνο για το 2016. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται για το 2016 αύξηση της ανεργίας στο 25,8% από 25,4% και περαιτέρω μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,4%. Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές προβλέπεται πως θα μειωθούν κατά 1% , ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,1% και το χρέος υπολογίζεται πως θα φτάσει στο 192,4% του ΑΕΠ από 181,8% του ΑΕΠ το 2015.

Παράλληλα, προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 0,24% του ΑΕΠ για το 2015, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως με την υιοθέτηση των νέων μέτρων το 2016 το έλλειμμα θα μετατραπεί σε πλεόνασμα 0,52% του ΑΕΠ.