Τι φοβούνται οι CEO σε όλον τον κόσμο;

Τι φοβούνται οι CEO σε όλον τον κόσμο;

Όχι, δεν είναι ούτε η κατάρρευση του πετρελαίου, ούτε η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Μόλις το 27% των διευθυνόντων συμβούλων παγκοσμίως εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει βελτίωση το 2016, σύμφωνα με έρευνα της PricewaterhouseCoopers. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 37% σε σχέση με το 2014. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 1.300 ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, τα οποία παρευρέθηκαν στην πρώτη επίσημη βραδιά του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα στελέχη των αμερικανικών επιχειρήσεων είναι με μεγάλη διαφορά τα πιο απαισιόδοξα.

Μόλις το 12% εξ αυτών εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία θα βελτιωθεί το 2016, ενώ το 27% δήλωσε πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί.

Η πρόσφατη πτώση στις αγορές εμπορευμάτων είναι ένα γεγονός που υποδηλώνει ότι η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να επιβραδυνθεί.

Παρόλα αυτά, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν οι εκτιμήσεις των διευθυνόντων συμβούλων είναι μία αντίδραση στην πτώση των αγορών ή αποτέλεσμα όσων εκτιμούν βάσει της συμπεριφοράς τω πελατών τους και των στοιχείων των επιχειρήσεών τους.

Παραδόξως, η μεγαλύτερη ανησυχία μεταξύ των διευθυνόντων συμβούλων δεν φαίνεται να προέρχεται από την οικονομία. Η λίστα με τους λόγους για τους οποίους οι CEO εκτιμούν πως θα είναι μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις τους είναι οι εξής: το 80% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ανησυχούν για τον υπερπληθωρισμό, το 69% ανέφερε πως φοβάται το ενδεχόμενο επιβολής υψηλότερων φόρων και το 61% εξ αυτών ανέφερε πως ανησυχεί για την ασφάλεια στην κυβερνοχώρο, η οποία ήταν και η νούμερο ένα ανησυχία των επιχειρήσεων.