Τι φοβούνται οι Έλληνες περισσότερο όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Τι φοβούνται οι Έλληνες περισσότερο όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Το 59% των Ελλήνων ταξιδιωτών πιστεύει ότι η απώλεια χρημάτων είναι η κορυφαία απειλή που ενδέχεται να αντιμετωπίσει στο εξωτερικό.

Έρευνα της Kaspersky Lab δείχνει ότι όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό αποτελούν «εύκολους στόχους» για τους οικονομικούς εγκληματίες του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, όσοι ταξιδεύουν -είτε για παραθεριστικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους- διενεργούν πολλές ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές, όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο, όταν δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 59% των Ελλήνων ταξιδιωτών πιστεύει ότι η απώλεια χρημάτων είναι μία από τις τρεις κορυφαίες απειλές που ενδέχεται να αντιμετωπίσει στο εξωτερικό, ενώ ο κίνδυνος κλοπής πιστωτικής κάρτας κατατάσσεται μεταξύ των τριών κορυφαίων απειλών από το 30%.

Οι ανησυχίες αυτές είναι βάσιμες, με την έρευνα να αναδεικνύει, επίσης ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος απώλειας χρημάτων κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Το 17% των Ελλήνων που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι έχει βιώσει μία τέτοια απώλεια, ενώ, σε διεθνές επίπεδο, το 8% δήλωσε ότι υπήρξε κάτοχος κάρτας που «παραβιάστηκε», όσο βρισκόταν σε μία ξένη χώρα.

Αντιθέτως, μόλις το 6% των Ελλήνων δήλωσε ότι η «μόλυνση» μίας συσκευής βρίσκεται μεταξύ των τριών κορυφαίων ανησυχιών του, όταν ταξιδεύει, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για τις διαδικτυακές απάτες ανέρχεται στο 13%. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το 7% των Ελλήνων δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα ψηφιακού εγκλήματος, όσο βρισκόταν στο εξωτερικό.

Ωστόσο, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες πέφτουν θύματα του ψηφιακού εγκλήματος. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, το 75% των Ελλήνων συνδέεται σε δημόσια Wi-Fi δίκτυα οπουδήποτε στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας αυτή τη δυνητικά επικίνδυνη σύνδεση, που μπορεί να υποκλαπεί και να χρησιμοποιηθεί από ψηφιακούς εγκληματίες. Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό πραγματοποιεί on-line τραπεζικές συναλλαγές (37%) και on-line αγορές (37%), μέσω αυτών των δικτύων. Χωρίς την κατάλληλη προστασία, αυτή η συμπεριφορά εκθέτει τους χρήστες και τα χρήματά τους σε περιττούς κινδύνους, ωστόσο, μόλις το 24% των Ελλήνων ταξιδιωτών χρησιμοποιεί ασφαλείς συνδέσεις VPN, όταν αποκτά πρόσβαση σε δημόσια Wi-Fi δίκτυα. Επίσης, είναι ανησυχητικό ότι το 21% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα, για να εξασφαλίσει την προστασία του.

Η Kaspersky Lab είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου της ψηφιακής ασφάλειας και η δραστηριότητά της εκτείνεται σε 200 χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο, ενώ παρέχει online ασφάλεια σε πάνω από 400 εκατομμύρια χρήστες. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τη διεύθυνση: www.kaspersky.com.