Τι γίνονται τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια όταν χαλάσουν;

Τι γίνονται τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια όταν χαλάσουν;

Μπορεί και... σόλες σε παντόφλες!

Φωτίζουν το στολισμένο δένδρο μας και λίγο τη διάθεσή μας αυτές τις ημέρες. Κι όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα, κάποια στιγμή χαλούν και καταλήγουν στα σκουπίδια. Όμως, αυτό δεν είναι το τέλος της διαδρομής για τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια…

Από την ανακύκλωση (ναι, εκεί πρέπει να τα πετάμε) τα περισσότερα καταλήγουν σε σωρούς τόνων πάνω σε φορτηγά πλοία και μεταφέρονται σε κάποιο από τα εννέα εργοστάσια ανακύκλωσης, στο μακρινό Σιτζιάο. Απουσία περιβαλλοντικών κανονισμών και χάρη σε… αρχέγονες μεθόδους, η περιοχή αυτή στη νότια Κίνα έχει εξελιχθεί σε Νο1 εισαγωγέα και επεξεργαστή των χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών, βγάζοντας τρελά κέρδη. Πώς; Μα ανακυκλώνοντας το πλαστικό, τον χαλκό και το γυαλί και μεταπωλώντας τα υλικά αυτά ως επαναχρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες.

Μην πάει ο νους σας σε τίποτε περίπλοκες διαδικασίες. Στο εργοστάσιο της εταιρίας Yong Chang Processing, για παράδειγμα, οι εργάτες ξεκινούν με το πιο… δύσκολο κομμάτι: να ξεμπλέξουν τα στριμμένα καλώδια με τα μικροσκοπικά λαμπάκια -πρόκειται για μία… οδυνηρή εμπειρία, που όλοι έχουμε περάσει!

Διαβάστε ακόμη: Ο…κακόγουστος Αϊ-Βασίλης!

Η συνέχεια όμως είναι πολύ απλή. Τα βάζουν σε ένα μηχάνημα τεμαχισμού, που τα κάνει σχεδόν σκόνη. Μετά μεταφέρονται πάνω σε μία παλλόμενη επιφάνεια, όπου αναμιγνύονται με νερό. Και την υπόλοιπη δουλειά την κάνει λίγο-πολύ από μόνον του το υγρό στοιχείο…

Τα πιο βαριά συστατικά του μίγματος -ο χαλκός από τα σύρματα και ο ορείχαλκος από τους μικροσκοπικούς λαμπτήρες- ρέουν προς τη μία κατεύθυνση. Τα υπόλοιπα κι ελαφρύτερα -πλαστικό και γυαλί- ρέουν προς την άλλη. Κι από εκεί, καθένα από τα διαχωρισμένα υλικά πέρνει και πάλι το δρόμο πίσω προς την παραγωγική αλυσίδα.

Το πλαστικό φέρ’ ειπείν -εξηγεί ο διευθυντής των εγκαταστάσεων, Ρέιμοντ Λι- μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή διάφορων προϊόντων, όπως π.χ. για σόλες σε παντόφλες! Ποιος ξέρει: μπορεί να ξαναχρησιμοποιούνται επίσης για…. (re)made in China χριστουγεννιάτικα φωτάκια, που θα ξανακαταλήξουν στις δυτικές αγορές, από εκεί θα ξαναπεταχτούν στα σκουπίδια, και φτου ξανά μανά θα μεταφερθούν πίσω στο Σιτζιάο. Μιλάμε δηλαδή για ανακύκλωση, με όλη της την… έννοια!

Δείτε: Τα πιο παράξενα χριστουγεννιάτικα δέντρα του κόσμου