Τί γνώριζε τελικά το FBI πριν τη δολοφονία του Κένεντι;

Τί γνώριζε τελικά το FBI πριν τη δολοφονία του Κένεντι;

Στη δημοσιότητα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που σχετίζονται με τις έρευνες γύρω από τη δολοφονία του πρώην Αμερικανού προέδρου. 

Φως στο μυστήριο που εδώ και δεκαετίες περιβάλλει τη δολοφονία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Φ. Κένεντι, αναμένεται να ρίξουν τα περίπου 2.800 απόρρητα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, έπειτα από άδεια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ένα από τα πλέον σημαντικά ερωτήματα ήταν το τί πληροφορίες γνώριζε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ πριν από τη δολοφονία του Κένεντι στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας της πολιτείας του Τέξας. Φαίνεται, λοιπόν, από τα μέχρι τώρα έγγραφα, πως το FBI γνώριζε ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ σχεδίαζε να δολοφονήσει τον πρόεδρο, αλλά απέτυχε να τον προστατέψει.

Σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα ενημερώτικα έγγραφα, τα οποία είχαν σταλεί στα γραφεία του FBI στη Νέα Ορλεάνη, οι αρχές προσπαθούσαν βάσει «πηροφοριοδοτών στην Κούβα» να εντοπίσουν τον Όσβαλντ πριν από τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι. Οι πληροφορίες αυτές είχαν προωθηθεί και στις αρχές του Ντάλας. Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του ισχυρού τότε επικεφαλής τους, Έντγκαρ Χούβερ, το FBI προειδοποίησε την αστυνομία του Ντάλας για την απειλή κατά της ζωής του Κένεντι, αλλά οι αρχές δεν μπόρεσαν να τον προστατέψουν.

Σε ό,τι αφορά τις διάφορες επικρατούσες θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με τη δολοφονία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής κάποια να επαληθεύεται. Όσο, όμως, διαρκεί η αποκωδικοποίηση των εγγράφφων από ερευνητές και τα διεθνή ΜΜΕ, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Με απόφασή του το 1992 το αμερικανικό Κογκρέσο είχε αποφασίσει να επιτρέψει στις 27 Οκτωβρίου 2017 τον αποχαρακτηρισμό του επίσημου αρχείου της δολοφονίας του JFK, το οποίο φυλάσσεται στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει ένα μέρος του αρχείου που θα παραμείνει απόρρητο, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα.