Τι είναι αυτό που κάνει τις διαδικτυακές διαφημίσεις να ξεχωρίζουν;

Τι είναι αυτό που κάνει τις διαδικτυακές διαφημίσεις να ξεχωρίζουν;

Σε έναν ψηφιακό κόσμο που τροφοδοτείται από δεδομένα, οι εταιρείες είναι προσεκτικές ως προς το πώς ξοδεύουν τον διαφημιστικό προϋπολογισμό τους.

του Damanick Dantes

Απαιτούνται λίγα μόνο κλικ προκειμένου να φτιάξει ένας καταναλωτής ένα προφίλ σε έναν ψηφιακό διαφημιστή. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται προγραμματική διαφήμιση. Πρόκειται για ένα αλγοριθμικό σύστημα που λειτουργεί σαν ένα χρηματιστήριο όπου οι ιστοσελίδες δημοπρατούν στοχευμένο διαφημιστικό χώρο στους πλειοδότες που θέλουν να παρουσιάσουν ένα μήνυμα σε ένα συγκεκριμένο κοινό.

Όλο αυτό θεωρητικά είναι πιο αποτελεσματικό και τροφοδοτείται από τα δεδομένα των καταναλωτών. Επομένως, γιατί δεν είναι οι διαδικτυακές διαφημίσεις καλύτερες;

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της OpenX, Tim Cadogan, η τεχνολογία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την έλλειψη δημιουργικότητας- και αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι διαφημίσεις υψηλής ποιότητας. «Είναι θεμελιώδους σημασίας» λέει ο ίδιος. «Αλλιώς απλώς ξοδεύεις χρήματα».

Η OpenX είναι ένα ανταλλακτήριο διαφημίσεων που ξεκίνησε τη λειτουργία της έναν χρόνο αφότου η Apple λάνσαρε το πρώτο της iPhone- μια περίοδο που οι καταναλωτές ξόδευαν περισσότερο χρόνο σε κινητές συσκευές. «Τώρα, ακόμα και η τηλεόραση γίνεται ψηφιακή, και πρέπει να επεκταθούμε γρήγορα και να έχουμε ακόμα πιο υψηλούς στόχους», επισημαίνει ο Cadogan.

Σε έναν ψηφιακό κόσμο που τροφοδοτείται από δεδομένα, οι εταιρείες είναι προσεκτικές ως προς το πώς ξοδεύουν τον διαφημιστικό προϋπολογισμό τους και προσπαθούν να εξασφαλίζουν το ότι οι διαφημίσεις τους θα εμφανίζονται μπροστά σε δυνητικούς πελάτες που θα ενδιαφέρονται πραγματικά για το προϊόν τους. Γι’ αυτό και η OpenX «αξιολογεί κάθε πωλητή που έρχεται σε μας» λέει ο Cadogan. «Ελέγχουμε την ιστοσελίδα ή την εφαρμογή τους και βεβαιωνόμαστε ότι ανήκουν στη σωστή κατηγορία».

Όσο για τις λανθασμένες κατηγορίες, αυτές περιλαμβάνουν τη ρητορική μίσους, τη βία, το αλκοόλ, το τσιγάρο και τα όπλα.