Τι είναι αυτό που «πονάει» τη Ryanair στην Ελλάδα και ακυρώνει δρομολόγια

Τι είναι αυτό που «πονάει» τη Ryanair στην Ελλάδα και ακυρώνει δρομολόγια
epa06440054 (FILE) - The winglet of a Ryanair plane near the control tower at Frankfurt airport in Frankfurt am Main, Germany, 28 March 2017 (reissued 15 January 2018). Reports on 15 January 2018 state that Frankfurt Rhain/Main airport operating company Fraport hit a record of passenger numbers at Germany's busiest airport in Frankfurt. A total of 64.5 million passengers were handled at Frankfurt Rhein/Main airport in 2017, an increase of 6.1 percent compared to 2016 and mainly due to new competitors like carriers Ryanair or Wizz Air and a plus in cargo handling. EPA/ARMANDO BABANI *** Local Caption *** 53708928

Η απόφαση της low cost αεροπορικής που προκάλεσε αντιδράσεις.

H απόφαση της ιρλανδικής εταιρίας να κλείσει η βάση της στα Χανιά, αλλά και να προχωρήσει σε μείωση των δρομολογίων εσωτερικού στην Ελλάδα από την 1η Ιουνίου προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις.

Η Ryanair έχει θέσει ξανά και ξανά το ζήτημα της εξάλειψης των τελών, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, ως κίνητρο για τη συνέχιση των πτήσεων, αναφερόμενη σε όλη την ΕΕ στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ενιαίο αεροπορικό ευρωπαϊκό χώρο.

Μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τον Τουρισμό στις Βρυξέλλες, η μεγαλύτερη low cost εταιρία της Ευρώπης έχει θέσει το θέμα της πλήρους κατάργησης των τελών, καθώς η ανταπόδοση από την ανάπτυξη του πτητικού έργου είναι πολύ μεγαλύτερη, όπως επισημαίνει.

Τα τέλη προσγείωσης όντως διπλασιάστηκαν (+100%) για τη φετινή θερινή περίοδο σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2017. Ενδεικτικά, τα τέλη προσγείωσης πέρυσι κόστιζαν 50 ευρώ για αεροπλάνα βάρους έως 5 τόνων και 100 ευρώ για όσων το βάρος ήταν μεταξύ 5-10 τόνων ή μεγαλύτερα.

Οι αντίστοιχες χρεώσεις το φετινό καλοκαίρι έγιναν 100 ευρώ για τα «μικρά» και 200 ευρώ για τα μεσαία ή μεγάλα.

Επίσης η Ryanair ως low cost εταιρεία έχει την υποχρέωση να πληρώνει 90 ευρώ (111 ευρώ με το ΦΠΑ) για παρουσία πυροσβεστικού οχήματος, όσο διαρκεί ο ανεφοδιασμός του αεροπλάνου με καύσιμα κι ενώ, ταυτόχρονα, αποβιβάζονται ή επιβιβάζονται επιβάτες. Ένα τέλος που επιβάλλεται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και προκαλεί αντιδράσεις από τη Ryanair, καθώς υποστηρίζει πως δεν ισχύει στα άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Στις εταιρείες κλασικού τύπου ο ανεφοδιασμός γίνεται ενώ το αεροπλάνο είναι άδειο από επιβάτες (μετά την αποβίβαση και πριν την επιβίβαση) με αποτέλεσμα να μην απαιτείται παρουσία πυροσβεστικού οχήματος σύμφωνα με όσα ορίζει η ΥΠΑ.

Ο ισχυρισμός, από την άλλη πλευρά, της Fraport πως η ακύρωση των δρομολογίων οφείλεται σε επιχειρησιακούς λόγους της Ryanair είναι βάσιμος. Η ελληνική θυγατρική (FraportGreece) του γερμανικού ομίλου, μάλιστα, φρόντισε να υπενθυμίσει πως οι δυο τους εξακολουθούν να συνεργάζονται σε 9 από τα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται. Στα οποία ισχύουν ακριβώς τα ίδια τέλη.

Σε δήλωσή του ο γενικός διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργος Βήλος σημείωσε: «Η απόφαση της Ryanair να περιορίσει το πτητικό της έργο στην αγορά του εσωτερικού οφείλεται σε επιχειρησιακούς λόγους της εταιρείας. H Fraport Greece σέβεται τις επιχειρησιακές ανάγκες και επιλογές της Ryanair, η οποία σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να αποτελεί έναν στρατηγικό συνεργάτη που επιχειρεί στα 9 από τα 14 αεροδρόμια, κατέχοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς και καταγράφοντας μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στους διεθνείς προορισμούς. Από την πλευρά μας, προτεραιότητα αποτελεί η εξυπηρέτηση της αυξημένης επιβατικής κίνησης που αναμένουμε φέτος στα αεροδρόμιά μας και οι ενέργειές μας στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση».