Τι είναι καλύτερο: Να σ’ αγαπούν ή να σε φοβούνται;

Τι είναι καλύτερο: Να σ’ αγαπούν ή να σε φοβούνται;

Να τι είναι καλύτερο για έναν ηγέτη.

της Δανάης Ρίνγκελμαν*

Ως ηγέτιδα μιας εταιρείας που επιλύει ένα σημαντικό πρόβλημα στον κόσμο – την άνιση πρόσβαση στο κεφάλαιο – πιστεύω ότι είναι καλύτερο να σ’ αγαπούν παρά να σε φοβούνται.

Γενικά θεωρώ ότι το να σ’ αγαπούν ενσωματώνει τρεις απλές ιδέες: εμπιστοσύνη, εκτίμηση και έμπνευση. Οι άνθρωποι ακολουθούν αυτούς που εμπιστεύονται, εργάζονται σκληρά για εκείνους που σέβονται, και βρίσκουν νόημα όταν εμπνέονται για να εργαστούν. Η παραγωγικότητα και η ευτυχία, με άλλα λόγια, δεν αλληλο-αναιρούνται, αλλά αντιθέτως εξαρτώνται η μία από την άλλη.

Πώς να οικοδομήσετε εμπιστοσύνη
Πιστεύω ότι η εμπιστοσύνη δεν είναι δεδομένη, αλλά κερδίζεται. Και για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη της ομάδας, είναι σημαντικό να ακούτε με πρόθεση να κατανοήσετε. Και όπου μπορείτε, μοιραστείτε τη γνώση και την εμπειρία σας. Ως ηγέτης, πρέπει να είστε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να είστε λάθος, και έτοιμος να παραδεχθείτε το λάθος σας και να αλλάξετε πορεία.

Πώς να χαίρετε εκτίμησης
Όπως και η εμπιστοσύνη, έτσι και ο σεβασμός είναι κάτι που κερδίζεται – όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Μια κουλτούρα εργασίας με νοοτροπία εστιασμένη στα αποτελέσματα μαγνητίζει και έλκει όσους μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Όταν συνεχίζετε να εργάζεστε σκληρά κάθε μέρα, τα μέλη της ομάδας σας θα κάνουν το ίδιο, και ο θετικός κύκλος θα παρατείνεται και στο μέλλον.

Πώς να εμπνέετε
Ως ηγέτης, εμπνέετε την ομάδα σας όταν η αποστολή της εταιρείας είναι και δική σας, προσωπική αποστολή. Δεν πιστεύετε απλά ότι η επίτευξη της αποστολής είναι σημαντική για την αειφορία της επιχείρησης• πιστεύετε ότι είναι κρίσιμη για τη βελτίωση όλης της ανθρωπότητας. Αυτή η αφοσίωση είναι συναισθηματική, όχι λογική, και είναι ακριβώς η ίδια αφοσίωση που οδηγεί κάποιους ανθρώπους να κάνουν θαύματα όταν εργάζονται πλάι σας. Όπως γράφει και ο Σάιμον Σάινεκ: «Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στο τι κάνετε• πιστεύουν στο γιατί το κάνετε». Η ίδια αρχή ισχύει και για την ομάδα σας.

* Η Δανάη Ρίνγκελμαν είναι ιδρύτρια και επικεφαλής ανάπτυξης της Indiegogo.