Τι κάνουν οι ισχυρές γυναίκες για να προωθήσουν την ισότητα των φύλων στις εταιρείες τους

Τι κάνουν οι ισχυρές γυναίκες για να προωθήσουν την ισότητα των φύλων στις εταιρείες τους
Photo:

Τέσσερα πράγματα που κάνουν οι ισχυρές γυναίκες για να πετύχουν αυτόν τον στόχο.

της Emma Hinchliffe

Στη Σύνοδο Most Powerful Women του Fortune που ολοκλήρωσε πρόσφατα τις εργασίες της στην Καλιφόρνια, οι ισχυρές γυναίκες στο κοινό ενώθηκαν με τις γυναίκες επί σκηνής σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που αφορούσε την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων μέσα στο εταιρικό περιβάλλον.

Οι γυναίκες μοιράστηκαν μαζί με τη συντονίστρια Mellody Hobson τις επιτυχίες που είχαν στην προώθηση της ισότητας για τις γυναίκες στον χώρο εργασίας – και πέρα απ’ αυτόν. Ιδού τέσσερα πράγματα που κάνουν οι ισχυρές γυναίκες για να πετύχουν αυτόν τον στόχο.

1. Αντιμετωπίστε τις αρνητικές συμπεριφορές

Η συζήτηση ξεκίνησε με την άποψη μιας γυναίκας που ξέρει τα συγκεκριμένα θέματα και προβλήματα καλύτερα από τον οποιονδήποτε: της Anita Hill. Αφότου παρουσίασε την άποψή της για την Christine Blasey Ford και τον Brett Kavanaugh, η καθηγήτρια του δικαίου μοιράστηκε κάποιες πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας

«Αυτό που κακώς επιτρέπουμε να συμβαίνει είναι η παρενόχληση βάσει φύλου, με σωρεία σχολίων που αφορούν τις γυναίκες. Τα σχόλια αυτά μπορεί να είναι σεξουαλικής φύσεως, μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση, ισοδυναμούν με παρενόχληση βάσει φύλου» είπε.

«Πρέπει να αρχίσουμε να εναντιωνόμαστε σε αυτά, να είμαστε ενεργοί μάνατζερ και να αναγνωρίζουμε τον χαρακτήρα αυτών των συμπεριφορών. Και πάνω απ’ όλα, να προσφέρουμε εργαλεία πρόληψης αυτών των προβλημάτων. Δεν αρκεί να περιορίσουμε τις συμπεριφορές αυτές – πρέπει να σταθούμε ενεργητικά απέναντί τους».

2. Συνδέστε τις επιτυχίες στον τομέα της ποικιλομορφίας με τις απολαβές και τα μπόνους των στελεχών

Η επικεφαλής μάρκετινγκ της γνωστής φαρμακευτικής εταιρείας Abbot, Elaine Leavenworth, συστήνει τη σύνδεση των δράσεων υπέρ της ποικιλομορφίας με την πολιτική αμοιβών των διευθυντικών στελεχών. Συγκεκριμένα, στην εταιρεία της τα στελέχη εκείνα που δεν πετύχαιναν τους στόχους στο μέτωπο της ποικιλομορφίας γίνονταν αποδέκτες κριτικής, σαν να αφορούσε η αποτυχία τους οποιονδήποτε άλλο επιχειρηματικό στόχο.

«Αν δεν πετύχαινες τους στόχους και δεν επιδείκνυες την απαραίτητη πρόοδο που είχε προβλεφθεί για σένα, δεν έπαιρνες ένα μέρος του μπόνους σου» είπε η

Leavenworth. Το σύστημα έγινε δεκτό χωρίς αντιδράσεις. «Ήταν θέμα κουλτούρας. Και ήταν καιρός να αλλάξει το εταιρικό τοπίο στο συγκεκριμένο θέμα».

Η Lata Reddy, αντιπρόεδρος ποικιλομορφίας και συμπερίληψης στην Prudential, είπε ότι η εταιρεία, πρόσφατα, συνέδεσε τις απολαβές των στελεχών μακροπρόθεσμα με την πρόοδο στην υλοποίηση στόχων ποικιλομορφίας.

3. Αλλάξτε την κατάσταση στην κορυφή

Αν οι ανώτεροι ηγέτες της εταιρείας σας δεν υποστηρίζουν την αύξηση της αντιπροσώπευσης των γυναικών και άλλων ομάδων στην εταιρεία σας, σε ηγετικές θέσεις, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει από μόνο του. Η Thasunda Duckett, διευθύνουσα σύμβουλος καταναλωτικής τραπεζικής στη JPMorgan Chase, έχει προωθήσει την πρωτοβουλία Women on the Move εντός της τράπεζας.

«Τα πάντα ξεκινούν στην κορυφή» είπε χαρακτηριστικά. «Το μήνυμα δεν πρέπει να δίδεται μόνο όταν είστε μπροστά σε γυναίκες ή σε άλλες ομάδες. Το μήνυμα πρέπει να εμφανίζεται στην επιστολή σας προς τους μετόχους».

4. Αντιμετωπίστε την ποικιλομορφία ως επιχειρηματικό πρόβλημα

Η Duckett προσθέτει: «Όταν η ποικιλομορφία και η συμπερίληψη είναι επιχειρηματικός στόχος, τότε τα ερωτήματα που τίθενται είναι διαφορετικά. ‘Πώς θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε; Ποια προβλήματα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε; Ποιος θα κάνει τι; Ποιος έχει την ευθύνη;’».