Τι κοινό έχουν η Lego με την Apple;

Τι κοινό έχουν η Lego με την Apple;

Οι εισπράξεις για την ταινία The Lego Movie υπογραμμίζουν την επιτυχία της εταιρείας, η οποία μοιράζεται μια βασική  προδιαγραφή με την Apple. 

Του Γκέοφ Κόλβιν

Η αναπάντεχη επιτυχία της ταινίας The Lego Movie πιθανώς δε σας φέρνει στο μυαλό την Apple, αλλά θα έπρεπε. Και οι δύο εταιρείες έχουν επιτυχία κατά τον ίδιο τρόπο, παραδίδοντας μαθήματα σε όλους εμάς. Η ταινία The Lego Movie είναι μια παιδική ταινία στην οποία όλος ο κόσμος υποτίθεται ότι αποτελείται από μικρά πλαστικά τουβλάκια. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες έχει βγάλει 140 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις, προσεγγίζοντας το ρεκόρ εισπράξεων φέτος. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η ταινία στοίχισε μόλις 70 εκατομμύρια για να γυριστεί, αποτελεί καίρια επιτυχία τόσο για τη Lego όσο και την εταιρεία παραγωγής.

Που βρίσκεται λοιπόν το κοινό με την Apple; Στην παραγωγική ολοκλήρωση. Η Apple έχει κατακτήσει τον κόσμο κυρίως χάρη στην ενσωμάτωση σε ένα ενιαίο σύνολο όλων των επιμέρους παραγωγικών διαδικασιών προς όφελος του πελάτη. Ο υλικός εξοπλισμός, το λογισμικό, η αισθητική του προϊόντος, ακόμα και η συσκευασία δημιουργούνται παράλληλα στην Apple ενισχύοντας έτσι η μια δραστηριότητα την άλλη. Ο σύμβουλος Ραμ Χαράν, που ειδικεύεται στην ανάλυση και κατανόηση της παραγωγικής ολοκλήρωσης, εξηγεί: «Οι βασικές αποφάσεις λαμβάνονται με την ενσωμάτωση των δεδομένων από τους ειδικούς στις διοικητικές διαδικασίες και δομές.»

Διαβάστε ακόμη: «Σπάει» τα ταμεία το «The Lego Movie» στις ΗΠΑ

Αυτό είναι κάτι που δεν πετυχαίνουν όλες οι εταιρείες, κι ας ακούγεται αυτονόητο. Η Sony δεν κατάφερε να ξεπεράσει το iPad της Apple, παρότι ήταν πολύ μεγαλύτερη εταιρεία εκείνη την εποχή, επειδή τα διάφορα τμήματα δε συνεργάζονταν καλά μεταξύ τους. Όπως είχε πει και ο Στιβ Τζομπς: «Μόνο μέσω της παραγωγικής ολοκλήρωσης μπορώ να φτιάχνω τέλεια προϊόντα.»

Η Lego λειτουργεί κατά αντίστοιχο τρόπο. Καταφέρνει να παρέχει άριστες υπηρεσίες στους πελάτες της σε διάφορους τομείς και αντικείμενα. Οι χαρακτήρες και τα προϊόντα που εμφανίζονται στην ταινία μπορεί να εμφανίζονται επίσης και σε παιδικές εκπομπές στο Cartoon Network, σε ηλεκτρονικά παιχνίδια και στα θεματικά πάρκα Legoland σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία τροφοδοτεί αυτό το δίκτυο δραστηριοτήτων με κάτι παραπάνω από απλά τα προϊόντα της. Έχει μεγάλη επιτυχία να πείθει ανταγωνιστικές εταιρείες να μισθώνουν τα δικαιώματα χρήσης των προϊόντων τους στη Lego. Η Lego κερδίζει χρήματα σε κάθε της πράξη.

Η παραγωγική ολοκλήρωση δεν είναι εύκολη επειδή οι εταιρείες δημιουργούν στεγανά όταν μεγαλώνουν. Σκοπός της παραγωγικής ολοκλήρωσης είναι η εξάλειψη αυτών των στεγανών, και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Όλοι μας πρέπει να διδαχθούμε από το παράδειγμα αυτών των δύο εταιρειών.

Διαβάστε επίσης: Παίξτε με τα LEGO σας στον Google Chrome