Τι μάθαμε από τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα της Microsoft

Τι μάθαμε από τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα της Microsoft
Photo:

Η μάχη με την Amazon για την κυριαρχία στο cloud δείχνει τον δρόμο.

Η Microsoft ανακοίνωσε μια μεγάλη αύξηση πωλήσεων τριμήνου, κυρίως λόγω της διείσδυσής της στο cloud computing και στο σχετικό λογισμικό cloud.

Ο γίγαντας της επιχειρηματικής τεχνολογίας ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 16%, στα 26,8 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το τρίτο τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου. Η επίδοση της Microsoft ήταν ανώτερη των προβλέψεων των αναλυτών, που κινούντο στα 25,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, παρόλο που η εταιρεία ξεπέρασε τις προβλέψεις, η τιμή της μετοχής της Microsoft αυξήθηκε μόνο κατά 1,1%, στα 95,32 δολάρια, κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής συναλλαγής την Παρασκευή.

Ένας πιθανός λόγος για τον περιορισμένο ενθουσιασμό των επενδυτών είναι ότι η Amazon Web Services, η υπηρεσία cloud της μεγάλης ανταγωνίστριας Amazon, ανακοίνωσε επίσης ισχυρή αύξηση των εσόδων την Πέμπτη, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 49% σε ετήσια βάση, στα 5,44 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα λειτουργικά κέρδη της Amazon αυξήθηκαν επίσης κατά 57% την ίδια περίοδο, στα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Microsoft δεν αποκαλύπτει τα λειτουργικά κέρδη της για το τμήμα intelligence cloud, το οποίο περιλαμβάνει ορισμένα προϊόντα διακομιστών και το Azure, το σκέλος cloud computing της εταιρείας. Ωστόσο, η Microsoft ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις στο συγκεκριμένο τμήμα αυξήθηκαν κατά 17%, στα 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια, το τελευταίο τρίμηνο.

Η Microsoft ανέφερε επίσης ότι οι πωλήσεις του Azure αυξήθηκαν κατά 93%, αλλά δεν προσδιόρισε συγκεκριμένο ποσό.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η Amazon είναι ο μεγαλύτερος πάροχος cloud όσον αφορά την πώληση υπολογιστικής ικανότητας κατά παραγγελία, και ακολουθείται από τη Microsoft.

Η Γουόλ Στριτ θα ήταν πιθανότατα πιο ενθουσιώδης για τα αποτελέσματα της Microsoft εάν η Amazon δεν ανακοίνωνε επίσης ισχυρά αποτελέσματα την ίδια ημέρα.

Όπως σημείωσε η Synergy Research Group, «καθώς συνεχίζεται η έκρηξη του cloud, η Microsoft, η Google και η Alibaba έχουν όλες αυξήσει σημαντικά τα μερίδια αγοράς τους, αλλά αυτό δεν συμβαίνει εις βάρος της Amazon Web Services».

Παρόλο που η Microsoft δίνει μεγάλη έμφαση στην ανερχόμενη δραστηριοποίησή της στο cloud computing με το Azure, και όχι τόσο στα λειτουργικά συστήματα Windows, αυτά εξακολουθούν να αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της εταιρείας. Οι πωλήσεις στο τμήμα προσωπικής υπολογιστικής της Microsoft – που περιλαμβάνει τα Windows, τους υπολογιστές Surface και το Xbox – αυξήθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση, στα 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε συζήτησή της με αναλυτές, η οικονομική διευθύντρια της Microsoft, Amy Hood, σημείωσε ότι οι εταιρικές πωλήσεις των Windows 10 είναι «πολύ δυνατές» και ότι οι εταιρείες αναβαθμίζουν τους υπολογιστές τους με νέες εκδόσεις των Windows λόγω ασφάλειας και «συνολικής οικονομίας».