Τι νέο φέρνει η Κινεζική Επενδυτική Τράπεζα στην Ελλάδα

Τι νέο φέρνει η Κινεζική Επενδυτική Τράπεζα στην Ελλάδα
epa01807959 A woman walks past a sign of China Yuan Renminbi (RMB) during the launch ceremony of China Development Bank Renminbi-denominated Bonds issued in Hong Kong, China, 27 July 2009. The bonds are offered to both institutional and retail investors, which denomination of RMB 10,000 (1,026 euro) with a tenor of two year. EPA/YM YIK EPA

Η China Development Bank εξέφρασε την πρόθεσή της να διευρύνει την παρουσία της στην Ελλάδα.

Την ικανοποίησή του για την πρόθεση της China Development Bank (CDB) να διευρύνει την παρουσία της στη χώρα μας, κυρίως με τη χρηματοδότηση έργων υποδομών, εξέφρασε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της CDB Hu Huaibang.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας (MoU) μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και της CDB, τον Ιούλιο του 2016, που προβλέπει την προώθηση των διμερών σχέσεων και της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας.

Η CDB είναι μία από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές τράπεζες στον κόσμο και η μεγαλύτερη της Κίνας στον τομέα των ξένων επενδύσεων και της χρηματοδοτικής συνεργασίας.

Από την πλευρά του, ο Hu Huaibang επισήμανε ότι η CDB δίνει προτεραιότητα στην Ευρώπη για την επέκτασή της στις διεθνείς αγορές και ότι έχει δημιουργήσει ειδικά ταμεία για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΤτΕ, φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας. Κατά τη συνάντηση τονίστηκε επίσης ότι η CDB επιθυμεί να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα, μέσω και της συνεργασίας της με ελληνικές τράπεζες.

Ραντεβού με τη διοίκηση της ΔΕΗ

Συνάντηση με τον πρόεδρο της China Development Bank (CDB) κ. Hu Huaibang είχε και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση συζητήθηκε η συνεργασία για την ανάπτυξη ενεργειακών έργων στην Ελλάδα και την περιοχή των Βαλκανίων.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη υπογράψει κατ’ αρχήν συμφωνία με την κινεζική εταιρεία CMEC για την προοπτική ανάπτυξης λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Φλώρινα αλλά και για τη διερεύνηση επενδύσεων στην περιοχή.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, συμμετείχαν και υψηλόβαθμα στελέχη των δύο εταιρειών.