Τι περιμένουμε να ακούσουμε στην αποψινή ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Τι περιμένουμε να ακούσουμε στην αποψινή ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ), περιηγήθηκε σε περίπτερα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, κατά την επίσκεψή του στη διοργάνωση, Θεσσαλονίκη, Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει για την εναλλακτική λύση που υπάρχει για την Ελλάδα, είπε ο Κ. Γκιουλέκας

Η αποψινή ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα είναι πλήρως συγκροτημένη για το μέλλον της χώρας και δεν θα περιλαμβάνει παροχολογίες, αλλά στοχευμένες δράσεις με κινήσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη, επισήμανε με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο τομεάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΝΔ, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς.

Υπογράμμισε, δε, ότι «αν λοιπόν δεν βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα, τον πρωτογενή τομέα, τον ιδιωτικό τομέα να πάρει ανάσες, αν δεν βοηθήσουμε το ΑΕΠ της χώρας να μεγαλώσει, ούτε την επαναφορά των μισθών μπορούμε να ευελπιστούμε στα σημεία που θέλουμε, ούτε φυσικά των συντάξεων. Οπότε η λύση είναι μόνο μία: Ανάπτυξη, αυτό στο οποίο απέτυχε αυτή η κυβέρνηση».

Οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν από τον Κ. Μητσοτάκη το σχέδιο ανάταξης και ανασυγκρότησης της χώρας, είπε ο Μ. Βορίδης

Το γενικότερο σχέδιο ανάταξης και ανασυγκρότησης της χώρας περιμένουν να ακούσουν οι πολίτες από τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, απόψε από το βήμα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), σύμφωνα με όσα επισήμανε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

«Αυτό το οποίο περιμένει κανείς από τον αναμονή πρωθυπουργό είναι να επικαιροποιήσει δεσμεύσεις, τις οποίες έχει ήδη κάνει μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας, όπως αυτή πια διαμορφώνεται, να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι αυτό είναι ένα έτος στο οποίο όλοι θα συζητάμε πότε θα γίνουν εκλογές. Ούτως ή άλλως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη εξαντλήσεως της τετραετίας (…)Και, σ’ αυτό το πλαίσιο περιμένει κανείς να ακούσει το γενικότερο σχέδιο ανάταξης και ανασυγκρότησης της χώρας και θεωρώ ότι σε μια σειρά από τομείς, στην οικονομία φυσικά, αλλά και στα ζητήματα της ασφάλειας, της εκπαίδευσης, της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής αλληλεγγύης θα αναφερθεί ο αρχηγός της ΝΔ», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε πως δύο «μεγάλα ζητήματα» μπορούν να επηρεάσουν το πότε θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές. «Το πρώτο είναι το θέμα της κατάθεσης του προϋπολογισμού που πρέπει να κριθεί εκεί το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων έτσι όπως αυτή έχει νομοθετηθεί, δηλαδή εν τέλει αν θα εφαρμοστεί η νομοθεσία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ή πρόκειται να υπάρξει κάποια λύση σ’ αυτό και το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι το Σκοπιανό, διότι ανάλογα με τις εξελίξεις οι οποίες θα υπάρξουν στη γειτονική χώρα, ανάλογα δηλαδή με το αν θα είναι θετικοί οι Σκοπιανοί στο δημοψήφισμα και το αν θα έχουν προχωρήσει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις επιτυχώς, μπορεί να υπάρξει θέμα να έρθει αυτή η συμφωνία, την οποία εμείς κρίνουμε ως απαράδεκτη και απορριπτέα, να έρθει προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και εκείνη τη δεδομένη στιγμή θα υπάρξουν πολύ σημαντικές πιέσεις από τον λαό μας, ο οποίος έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί απέναντι σ’ αυτή τη συμφωνία (σ.σ. των Πρεσπών) οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν και ρηγματώσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής συνοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι θα υπάρξει πολύ σημαντική πίεση από τον λαό μας προκειμένου το κοινοβούλιο, βασικά η κυβερνητική πλειοψηφία, να μην υιοθετήσει τη συμφωνία αυτή. Ενόψει του ό,τι όλο αυτό θα είναι και σχετικά κοντά στις εκλογές, θεωρώ ότι θα επηρεάσει πάρα πολύ τις αποφάσεις των βουλευτών που σκέφτονται να τοποθετηθούν υπέρ της συμφωνίας», συμπλήρωσε.

Το στοίχημα για τη ΝΔ είναι να ανεβάσει τις επιδόσεις της χώρας και τη διεθνή της κατάταξη, δήλωσε ο Γ. Κύρτσος

Το στοίχημα για τη ΝΔ «δεν είναι να αποδείξει ότι είναι καλύτερη από το ΣΥΡΙΖΑ γιατί σε αυτή τη φάση δεν είναι δύσκολο να το αποδείξεις, είναι να δημιουργήσει μια οικονομική και κοινωνική δυναμική που θα ανεβάσει τη χώρα, τις επιδόσεις της και τη διεθνή της κατάταξη», τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος.

Υπογράμμισε, δε, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι στον πέμπτο ή έκτο χρόνο (ανάλογα με τη χώρα) σταθερής ανάπτυξης, η ανεργία έχει πέσει στο επίπεδο προ κρίσης (του 2008), η απασχόληση στην ΕΕ είναι σε επίπεδα ρεκόρ και εμείς (σ.σ. η Ελλάδα) έχουμε τα γνωστά προβλήματα, αλλά ακόμα και εμείς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από το 2015, ξεφύγαμε τότε από την καταστροφή.

Τόνισε ότι «πάμε καλύτερα σε σχέση με το 2015, από την άλλη όμως έχουμε ένα ζήτημα: Μένουμε πίσω σε σχέση με ανταγωνισμό. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουμε μόνο εταίρους, είναι ταυτόχρονα και ανταγωνιστές, άρα πρέπει να ενισχύσουμε τη συγκριτική μας θέση. Το στοίχημα για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τις πολιτικές δυνάμεις δεν είναι ποιος θα κάνει καλύτερη δουλειά σε σχέση με το παρελθόν του ή καλύτερη δουλειά σε σχέση με τον πολιτικό του αντίπαλο, το στοίχημα είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε, να ανέβουμε οικονομικές κατηγορίες γιατί έχουμε πέσει αρκετά χαμηλά και αυτό δημιουργεί προβλήματα».

Αναφερόμενος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Κύρτσος τόνισε πως «η ΔΕΘ ακόμα και στις δύσκολες περιόδους είναι ένας παράγοντας ανάπτυξης και σταθερότητας της οικονομίας (…) έχει δημιουργήσει μια θετική παράδοση».

Σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «πάμε σε δύσκολες ευρωεκλογές με χαρακτηριστικό την ενίσχυση της σκληρής και άκρας Δεξιάς» και συμπλήρωσε πως όσο ενισχύονται οι δυνάμεις που ‘επενδύουν’ πρώτα στο εθνικό κράτος, τότε «η κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια γίνεται κάπως πιο χαλαρή, επομένως θα θέλαμε κάτι καλύτερο, θα το προσπαθήσουμε».

Ο Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για την εναλλακτική λύση που υπάρχει για την Ελλάδα, είπε ο Κ. Γκιουλέκας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει «για το τι μπορούμε να κάνουμε» και θα παρουσιάσει την εναλλακτική λύση που υπάρχει για την Ελλάδα μέσα από το πρόγραμμα της ΝΔ, τόνισε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας.

«”Μπορούμε” είναι το σύνθημα που κυριαρχεί, μπορούμε με την έννοια ότι αυτό που προσπαθούν να περάσουν ως απατηλή εντύπωση οι κυβερνώντες ότι και οι άλλοι να ήταν τι θα έκαναν διαφορετικό, αυτό είναι φοβερά υποτιμητικό», είπε ο κ. Γκιουλέκας.

Υπογράμμισε ότι, οι κυβερνώντες «υφήρπασαν την ψήφο του ελληνικού λαού με ψέματα και με απατηλές υποσχέσεις» και τόνισε ότι, το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο Κ. Μητσοτάκης σε ένα μεγάλο βαθμό, κυρίως, «βασίζεται στο πώς θα μπορέσουμε πρώτα απ’ όλα να ανακουφίσουμε τους Έλληνες απ’ αυτήν την εξοντωτική φοροκαταιγίδα, που έχει εξαπολύσει ο Αλέξης Τσίπρας, μειώνοντας τους φόρους, δεύτερον πώς μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις και πώς μπορούμε να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις» για ένα κράτος στο οποίο ο πολίτης να γνωρίζει ότι υπάρχει ένα σταθερό, καθαρό σύστημα και να απολαμβάνει την ασφάλεια.

Το συνολικό σχέδιο για την ανάπτυξη απαιτεί μείωση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, είπε η Ντ. Μπακογιάννη

Το συνολικό σχέδιο για την ανάπτυξη απαιτεί μια συνολική φορολογική επανάσταση με μείωση της φορολογίας «ώστε να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις, τα άτομα» και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, υπογράμμισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», η βουλευτής και τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Εμείς λέμε συνολικά θα καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, θα υπάρξει ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, με λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, που θα δώσει στον νέο άνθρωπο τη βεβαιότητα ότι θα πάρει σύνταξη», επισήμανε.

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 83ης ΔΕΘ θα εξαγγείλει το συνολικό του σχέδιο, «δεν έχει βάλει ένα καλάθι στο οποίο λέει: ο κόσμος θέλει να ακούσει αυτό, και θέλει να ακούσει και κάτι άλλο, άρα θα του τα πω» και συμπλήρωσε πως «πολύ απέχει από παροχές αυτό».

Ερωτηθείσα αν ο πυλώνας ιδιωτικής ασφάλισης που περιλαμβάνει η πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό καλύπτει όλους τους Έλληνες πολίτες ακόμα και τους οικονομικά ευάλωτους και τους άνεργους, είπε χαρακτηριστικά: «Μα βεβαίως» και πρόσθεσε: «Πρόκειται περί απίστευτης συκοφαντίας της πραγματικότητας, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόβλημα να συγκρούεται με την πραγματικότητα. Δεν έχουμε εφεύρει εμείς αυτό το σύστημα, υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη, για να δίνει πρόσθετη ασφάλεια».

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις (στον δημόσιο τομέα). «Όχι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε φορά που ρωτιέται λέει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις σε όλους τους τόνους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι, «θα υπάρξει όμως το 1 προς 5, διότι κακά τα ψέματα δεν μπορείς και να προσλάβεις χιλιάδες ανθρώπους και να μειώσεις τη φορολογία, δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Πρέπει να στοχεύσεις και να έχεις ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Και το σχέδιο το δικό μας είναι να μεγαλώσουμε την ‘πίτα’. Για να μεγαλώσουμε την ‘πίτα’ θα πρέπει να κάνουμε οικονομία στον δημόσιο τομέα να προσλάβουμε εκεί που είναι απολύτως απαραίτητοι, δηλαδή στην υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια, και σιγά- σιγά να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να πάμε παραπέρα».

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ούτως ώστε η χώρα να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις, η κ. Μπακογιάννη είπε πως χρειάζεται σταθερότητα, αξιοπιστία, σοβαρό φορολογικό σύστημα, σοβαρό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, μείωση της γραφειοκρατίας, ένα πλέγμα δράσεων το οποίο θα δίνει στον επενδυτή την πεποίθηση ότι αυτή είναι μια σοβαρή χώρα με σοβαρούς ανθρώπους που αξίζει να επενδύσω και πρόσθεσε πως η ΝΔ στοχεύει στο να φέρει επενδύσεις.

Αναφερόμενη στο θέμα της ανεργίας είπε πως «τα στοιχεία της μείωσης της ανεργίας είναι δυστυχώς αρκετά πλασματικά με την έννοια ότι μειώθηκε πράγματι η ανεργία σε απόλυτους αριθμούς, αλλά το πρόβλημα είναι τι είδους δουλειές κάνουν οι νέοι άνθρωποι. Δυστυχώς, έχουμε ανθρώπους με τετράωρα, έχουμε ανθρώπους με πολύ μειωμένους μισθούς, οι οποίοι δεν μπορούν να ζήσουν με αυτά τα λεφτά που παίρνουν».

Απαντώντας στην ερώτηση τι πιστεύει ότι θα καθορίσει τον χρόνο εκλογών, το ονοματολογικό της πΓΔΜ ή το θέμα των συντάξεων, η κ. Μπακογιάννη είπε χαρακτηριστικά: «Σκοπιανό και συντάξεις. Το τελευταίο πράγμα το οποίο βλέπω, την τελευταία περίπτωση, είναι να γίνουν εκλογές το Μάιο, αλλά θα σας κάνω μια πρόβλεψη, ότι εγώ δεν αποκλείω καθόλου να βρεθείτε, εμείς ευτυχώς δεν θα βρεθούμε, μπροστά σε έκπληξη και οι εκλογές να γίνουν εντός του(τρέχοντος) έτους».

Επανέλαβε ότι η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών «ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση». Ερωτηθείσα αν η ΝΔ βρεθεί στην κυβέρνηση μετά την κύρωση της συμφωνίας και από την ελληνική Βουλή, κάτι που ο κ. Τσίπρας έχει θέσει, θα ακολουθήσει τις επιταγές του Συντάγματος, είπε πως «η ΝΔ είναι σοβαρό κόμμα, δεν είναι Τσίπρας. Εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει μια διεθνής συμφωνία. Μια διεθνής συμφωνία που θα έχει κυρωθεί από την Ελλάδα, θα έχει κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων πάρα πολύ δύσκολα αλλάζει και με πολλή μεγάλη δυσκολία μπορείς να πετύχεις κάποιες βελτιώσεις. Και εγώ θα είμαι η τελευταία, η οποία θα μιλήσω στον λαό της Θεσσαλονίκης και θα του πω ότι θα σκίσω τη συμφωνία, όπως έσκισε ο κ. Τσίπρας τα μνημόνια. Δεν θα το κάνω ποτέ. Σέβομαι τουλάχιστον την ιστορία μας. Γι’ αυτό και ακριβώς η μάχη την οποία δώσαμε ήταν τόσο μεγάλη και γι’ αυτό και λέμε στον κ. Τσίπρα αντί να φέρεις τη συμφωνία στη Βουλή κάνε εκλογές, να αποφασίσει ο ελληνικός λαός τι θέλει».

Για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ στο τέλος του Σεπτεμβρίου για το ονοματολογικό, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως «το πρόβλημα του δημοψηφίσματος δεν είναι το όχι, το πρόβλημα του δημοψηφίσματος για τον κ. Ζάεφ δηλαδή, είναι η συμμετοχή, διότι το Σύνταγμα (της πΓΔΜ) προβλέπει ότι χρειάζεται 50% συμμετοχή, με ένα 10% των Σκοπιανών να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα αυτό ανεβάζει σε πραγματικούς αριθμούς την ανάγκη ενός αποτελέσματος της τάξεως του 60%. Φαντάζομαι πως θα το πετύχουν».

Αναφερόμενη στις διαδηλώσεις που έγιναν το περασμένο Σάββατο και σε αυτές που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στη Θεσσαλονίκη κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε : «Θεωρώ αυτονόητο ότι μέσα σε μια Δημοκρατία οι πολίτες έχουν δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα υπό την προϋπόθεση ότι το κάνουν ειρηνικά και αξιοπρεπώς και όχι με τα γεγονότα που είχαμε προχθές (σ.σ. το περασμένο Σάββατο) στη Θεσσαλονίκη όπου απ’ ό,τι καταλαβαίνω η χρήση των δακρυγόνων από την αστυνομία ήταν σε ένα βαθμό, ο οποίος δεν συνάδει με αντίδραση σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα».

Ο Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει με λόγια αλήθειας στην 83η ΔΕΘ η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ

Ένα οικονομικό πρόγραμμα απόλυτα μελετημένο, κοστολογημένο και με χρονικά διαγράμματα, «αυτό που επιτρέπει η οικονομία να μπορέσει να πράξει την επόμενη μέρα και το οποίο μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί» θα παρουσιάσει, απόψε, από το βήμα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Αυτό για το οποίο έχει δεσμευτεί, γιατί έχουμε συνηθίσει και τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τα περασμένα χρόνια από πολλούς και με πολλές ανακρίβειες, έχει δεσμευτεί να μιλήσει με λόγια αλήθειας, να προτείνει, να εισηγηθεί μέσα από ένα οικονομικό πρόγραμμα απόλυτα μελετημένο, κοστολογημένο και με χρονικά διαγράμματα, αυτό που επιτρέπει η οικονομία να μπορέσει να πράξει την επόμενη μέρα και το οποίο να μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί. Ο κόσμος κουράστηκε να ‘αγοράζει’ -και μάλιστα φθηνά- μία ελπίδα, η οποία την επόμενη μέρα διαψεύδεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα σχετικά για το ασφαλιστικό σύστημα και τη βιωσιμότητά του, τόνισε , μεταξύ άλλων, ότι «αυτό το οποίο δεν λέει μόνο η ΝΔ αλλά και όλη η αντιπολίτευση, όχι για λόγους αντιπολίτευσης, είναι ότι αυτό το ασφαλιστικό και ιδιαίτερα ο νόμος- όπως ονομάζεται- Κατρούγκαλου είναι όχι μόνο μη εφαρμοστέος, αλλά είναι καταστροφικός. Αδικεί σημαντικές κοινωνικές ομάδες και σημαντικές κατηγορίες συνταξιούχων».

Αυτό το οποίο προτείνει η ΝΔ – συνέχισε η κ. Βόζεμπεργκ – «και το οποίο συκοφαντήθηκε, διότι καλό ειναι να ασκούμε κριτική όταν έχουμε απόλυτα μελετήσει κάποια συστήματα, κάποια προγράμματα, κάποιες πρόνοιες, είναι ένα σύστημα μικτό, το έχει εξηγήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα το εξηγήσει και απόψε με κάθε λεπτομέρεια, ποιοι από τους τρεις πυλώνες είναι υποχρεωτικοί, ποιοι είναι προαιρετικοί, τι εξασφαλίζουν και τι εγγυώνται, το οποίο εφαρμόζεται και σε άλλα κράτη προηγμένα δημοκρατικά και για το οποίο υπάρχουν οι εγγυήσεις βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος».

Επισήμανε, δε, ότι ο πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης είναι προαιρετικός και πρόσθεσε ότι δεν είναι μία άδικη πρόταση.

Ερωτηθείσα σχετικά για το αν η ΝΔ «χωράει» ακραίες φωνές στο σύνολό της, η κ. Βόζεμπεργκ υπογράμμισε ότι «σίγουρα ένα μεγάλο κόμμα μιας μεγάλης παράταξης, όπως είναι η φιλελεύθερη κεντροδεξιά, είναι φυσικό να έχει διακυμάνσεις ρητορικού λόγου. Υπάρχουν συνάδελφοι στο εθνικό κοινοβούλιο οι οποίοι έχουν αποκλίσεις, άλλος μιλά πιο σκληρά, άλλος ασκεί μια κριτική με πιο υψηλούς τόνους. Αυτό δεν είναι ακραίο, για να προσδεθεί στο άρμα εκείνων που μιλούν για ακροδεξιά».

Πρόσθεσε δε, ότι, «η ακροδεξιά έχει έκφραση στο κοινοβούλιο, από τον ελληνικό λαό έχει εκλεγεί η Χρυσή Αυγή, αυτή είναι η ακροδεξιά και ακροδεξιός για να χαρακτηριστεί κάποιος μέσα σε μια δημοκρατική παράταξη θα πρέπει να μάχεται τη Δημοκρατία, να αντιστρατεύεται τον κοινοβουλευτισμό και να είναι εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαφορετικά οι αυξομειώσεις του τόνου της φωνής και των εκφράσεων δείχνει απλώς την πολυσυλλεκτικότητα στελεχών μιας μεγάλης ομάδας».

Για την Ευρώπη της επόμενης μέρας, η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε ότι «εφόσον η ΕΕ έχει αντιληφθεί τα λάθη της, ότι απομακρύνθηκε από τον παράγοντα άνθρωπο και εστίασε περισσότερο στα συμφέροντα και στα οικονομικά μεγέθη τώρα αναδιπλώνεται, γιατί τα επίχειρα μιας τέτοιας συμπεριφοράς σε συνδυασμό και με την αθρόα μετανάστευση και το προσφυγικό, έδειξαν ότι αναπτύσσονται οι ξενοφοβικές φωνές, μπαίνουν και μέσα στο κοινοβούλιο με στόχο και σκοπό διαλυτικό δεν είναι ποτέ ενωτική η φωνή τους ποτέ των ακραίων ούτε από τα δεξιά ούτε από τα αριστερά, και πλέον πρέπει να αναδιπλωθεί, να ανασυνταχθεί και να επαναπροδιορίσει τις πολιτικές της επόμενης μέρας».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα βίωσε την αδικία «με την Ευρώπη του βορρά που ευημερεί και του νότου που υποφέρει», προσθέτοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να το δεχθεί ούτε η Ελλάδα πια και μάλιστα ευθύνεται -αν θέλετε – χωρίς να ευθύνεται από τη γεωγραφική της θέση».

Επισήμανε δε, ότι, «όλοι οι ευρωβουλευτές όταν είμαστε στο εξωτερικό μπορούμε να ασκούμε πολύ έντονη κριτική στην Ευρώπη όχι όμως στη χώρα μας. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ευρωβουλευτές οι οποίοι εκθέτουν τον πρωθυπουργό όπου κι αν είναι, δεν το κάναμε ποτέ. Το έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός βέβαια προχθές, μετέφερε την εσωτερική αντιπαράθεση. Εγώ του άσκησα κριτική και οι ξένοι, είπαν και από του μικροφώνου κάποιοι αλλά το είπαν και στις συζητήσεις μετά, είπαν ήρθε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης και μετέφερε την αντιπαράθεση ενόψει του προεκλογικού κλίματος που υπάρχει. Αυτό ήταν πάρα πολύ άσχημο».

Ερωτηθείς εάν θα ήθελε να συνεχίσει την πορεία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε πως «εφόσον την πάρει την απόφαση ο πρόεδρος (ο Κ. Μητσοτάκης) εξαρτάται και από την ψήφο πρωτίστως και κυρίως των συμπολιτών, ναι θα το ήθελα άλλη μια θητεία», ενώ για τα «σενάρια» επαναφοράς της λίστας στις ευρωεκλογές, η κ. Βόζεμπεργκ επισήμανε πως πρόκειται για «πισωγύρισμα», συμπληρώνοντας ότι «και η παράταξη που μας κυβερνά η κυρίαρχη ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να έχει αριστερά αντανακλαστικά δεν μπορεί να γυρίσει πίσω σε ένα σύστημα το οποίο απέχει της δημοκρατικής επιλογής των πολιτών».