Τι πραγματικά αποφάσισε το Eurogroup για την Ελλάδα

Τι πραγματικά αποφάσισε το Eurogroup για την Ελλάδα
epa04782029 A woman of the protocoll arranges a Greek (L) and EU flag at the EU commission headquarters in Brussels, Belgium, 03 June 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras meets European Commission President Jean-Claude Juncker in Brussels amid intense media speculation in Athens that a breakthrough is imminent in the country's bailout saga. The head of the Eurogroup of finance ministers, Jeroen Dijsselbloem is also set to join the meeting, underlining hopes that a compromise deal between Athens and its international creditors is taking shape. EPA/JULIEN WARNAND

Τα θολά σημεία, οι ξεκάθαρες προθέσεις και το μεγάλο ερωτηματικό των αντισταθμιστικών μέτρων.

Η απόφαση του Eurogroup μπορεί να ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά πολιτική συμφωνία, όπως φρόντισε να ξεκαθαρίσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Θολά σημεία παραμένουν ακόμη τα μέτρα, που καλείται να συμφωνήσει και να ψηφίσει από τώρα η κυβέρνηση, έστω και αν αυτά ισχύσουν από το 2019. Η οδηγία είναι σαφής: η κυβέρνηση πρέπει να ψηφίσει ως προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς επίσης και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις, αλλά και να υιοθετήσει όλες τις αλλαγές στα εργασιακά, στη γραμμή του ΔΝΤ.

Όμως, μέχρι ώρας, δεν έχουν γίνει γνωστά (ή δεν έχει οριστικοποιηθεί) το πόσο θα είναι τελικά το μαχαίρι στο αφορολόγητο, ούτε και το ύψος των περικοπών στις συντάξεις. Το πακέτο των μέτρων θα οριστικοποιηθεί με την άφιξη των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι το γεγονός ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν, θα εφαρμοστούν από οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι στην εξουσία το 2019, ανεξάρτητα από την επίτευξη των στόχων. Αντίθετα, τα αντισταθμιστικά μέτρα, που υποστηρίζει ότι πέτυχε η κυβέρνηση θα δοθούν μόνο στη βάση υπεραπόδοσης των στόχων από τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.

«Γκρίζα ζώνη» θεωρείται και το ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα, αφού, οι δανειστές απορρίπτουν τη συζήτηση για μειώσεις φορολογικών συντελεστών ή του ΕΝΦΙΑ τώρα και τονίζουν πως ο υπουργός Οικονομικών έχει δεσμευθεί με την περιβόητη επιστολή «μετανοίας» η υπέρβαση του πλεονάσματος να κατευθύνεται στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Καμία δέσμευση δεν πήρε η Ελλάδα για το χρέος, αφού, με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και αφού ψηφιστούν προκαταβολικά τα μέτρα, θα υπάρξει μια «περιγραφή» τους, ενώ η οριστικοποίησή τους θα γίνει μόνο μετά το 2018.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαπραγμάτευση μόλις ξεκίνησε και όλα θα κριθούν από τη στάση κυβέρνησης και θεσμών στις συζητήσεις επί ελληνικού εδάφους.