Τι πραγματικά ψάχνουν οι εργοδότες από τον υποψήφιο;

Τι πραγματικά ψάχνουν οι εργοδότες από τον υποψήφιο;

Εκτός από τα βασικά προσόντα, αυτές είναι οι ικανότητες που θα σας ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους και θα κάνουν τη διαφορά.

Έχετε το πτυχίο, την προϋπηρεσία και την όρεξη. Συγχαρητήρια, το ίδιο και εκατοντάδες άλλοι. Η λίστα με τα προσόντα που δημοσιεύτηκε στην αγγελία περιγράφει μεν τις βασικές προϋποθέσεις της θέσης, αλλά ποιες είναι οι έξτρα «αρετές» που πρέπει να έχει υποψήφιος;

Για να το απαντήσουμε αυτό ας δούμε τους καλύτερους: ας εξετάσουμε τι ζητούν από τους νέους υπαλλήλους τους η Google και η Apple.

Σύμφωνα με τον Laszlo Bock, Senior Vice President of People Operations της Google, η εταιρεία του ενδιαφέρεται για πέντε συγκεκριμένες ιδιότητες:

1. Φυσική περιέργεια.
Να θες να ξέρεις τα πάντα για τη διαδικασία που σε αφορά, να συνταιριάζεις φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους πράγματα, να μαθαίνεις γρήγορα και όλα αυτά να τα χρησιμοποιείς για να λύνεις προβλήματα.

2. Ηγετικές ικανότητες.
Να ξέρεις πότε να πάρεις πρωτοβουλία, αλλά και πότε να κάνεις ένα βήμα πίσω για να πάρει τα ηνία κάποιος άλλος.

3. Προθυμία και ταπεινότητα.
Να είσαι έτοιμος να αναλάβεις την ευθύνη επίλυσης ενός προβλήματος, αλλά και να δεχτείς βοήθεια από άλλους μοιράζοντας το credit.

4. Συνεργασία.
Κανείς δεν μπορεί να διαπρέψει μόνος του. Η ικανότητα να συνεργάζεσαι αρμονικά με τους άλλους προς τον τελικό σκοπό είναι κάτι που εκτιμάται αφάνταστα.

5. Προσαρμοστικότητα
Το να έχεις την ευελιξία να αλλάζεις τρόπο και στάση όσο το περιβάλλον και οι ανάγκες αλλάζουν γύρω σου.

Η Apple είναι επίσης αρκετά μελετημένη περίπτωση, σε βαθμό εξαντλητικό. Οι περισσότεροι δείχνουν να καταλήγουν πως η εταιρεία εκτιμά και επιβραβεύει τις εξής αρετές και αξίες:

1. Ευγένεια
2. Προθυμία
3. Αυτοπεποίθηση
4. Ικανότητα για συνεργασία με την ομάδα
5. Βοήθεια προς τους άλλους
6. Το να δίνεις credit στους άλλους για τη δουλειά τους

Φυσικά, όλα αυτά δεν αρκεί να τα απαριθμήσει κανείς στο βιογραφικό του, οι recruiters γνωρίζουν κάθε κόλπο και το να τα αναφέρετε απλώς δεν θα σας βοηθήσει καθόλου. Πρέπει οι ικανότητές σας αυτές να γίνουν φανερές στη διάρκεια της συνέντευξης (από το πώς «στέκεστε» σε αυτή, πώς μιλάτε κ.λπ.) και από συγκεκριμένα παραδείγματα που δείχνουν πως εφαρμόσατε τις παραπάνω αρετές πάνω στη δουλειά σας.

 Διαβάστε ακόμη: 

Πώς να γίνετε καλύτερος ηγέτης (Μέρος Β’)

Τα τρία βασικά λάθη στη συνέντευξη για δουλειά

Τα πέντε βιβλία που θα σας βοηθήσουν στην καριέρα σας