Τι πραγματικά συμβαίνει με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών
Photo: Ingram Publishing

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, παρέθεσε τα διαθέσιμα στοιχεία.

Το 75% των επαγγελματιών θα καταβάλει χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, το 10% θα πληρώνει τα ίδια, ενώ το 15% θα κληθεί να καταβάλει υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηθεοδοσίου έκανε έναν σύντομο απολογισμό της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε, παρουσία του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου και δήλωσε ότι έγινε μία γόνιμη συζήτηση και διαλευκάνθηκαν πολλά θέματα του νέου ασφαλιστικού νόμου. Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σημείωσε ότι το νέο σύστημα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ένα μικρό τμήμα των ασφαλισμένων, λόγω υψηλών εισφορών. «Βεβαίως, επιχαίρουμε για το 85% που βρίσκεται σε αυτήν τη θέση. Εξηγήσαμε, όμως, στον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης ότι το 15% συνεισφέρει το 70% περίπου των εισφορών. Άρα, υπάρχουν κατηγορίες ασφαλισμένων, ειδικά, στα εισοδήματα από 25.000 έως 40.000 ευρώ που το νέο ασφαλιστικό δεν βοηθάει και οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καθιερωθεί η λογική «να πληρώνουν λίγα πολλοί και όχι πολλά λίγοι». «Θα στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια, γιατί νομίζω πως δεν είναι σωστό ούτε ηθικά ούτε οικονομικά ένα μέρος των πολιτών να εισφοροδιαφεύγει» διευκρίνισε ο ίδιος, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί εις βάρος των υπόλοιπων έντιμων επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηθεοδοσίου είπε ότι, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου, τέθηκαν δύο θέματα στον κ. Πετρόπουλο, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, εξέφρασε την πρόθεση να τα εξετάσει. Το ένα ζήτημα αφορά το πάγωμα των παλιών ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, αν δεν πληρώσουν, δεν θα πάρουν σύνταξη» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου. Το δεύτερο θέμα είναι η αξιοποίηση της δημόσιας και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος. Πρόσθεσε δε, ότι είναι άμεση ανάγκη να επανεξεταστούν και οι όποιες αδικίες υφίστανται στο νόμο, προκειμένου να μην υπάρξουν νέα λουκέτα στην αγορά και περισσότεροι άνεργοι στη χώρα.

Ερωτηθείς αν πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στην υπάρχουσα ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Χατζηθεοδοσίου απάντησε ότι «το ασφαλιστικό και το φορολογικό πάνε μαζί. Δεν μπορούμε να δούμε ξεκομμένα το ασφαλιστικό σε σχέση με το φορολογικό». Ανέφερε δε, ως παράδειγμα, ότι στην κατηγορία του 75% που θα κληθούν να καταβάλουν χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, υπάρχουν περιπτώσεις μικρών ελεύθερων επαγγελματιών που, ενώ νοικιάζουν ένα γραφείο ή ένα χώρο με 1.000 ευρώ το μήνα, δηλώνουν εισόδημα 500 ευρώ. Πρόκειται για φοροδιαφυγή, που επηρεάζει και τις εισφορές στα Ταμεία. Όπως υπογράμμισε, αυτό είναι υπόθεση πολλών ετών και δομικών προβλημάτων της οικονομίας και, σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί του κράτους. «Για άλλη μία φορά, ο νόμος προσθέτει νέα βάρη σε αυτούς που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν» συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Χατζηθεοδοσίου θεωρεί κομβικό θέμα για την ελληνική οικονομία την κατάρτιση, μέσω της συναίνεσης, ενός πενταετούς ή επταετούς σχεδίου στην οικονομία για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν, διαφορετικά αυτοί που είναι στην εξουσία θα βρίσκονται πάνω σε ερείπια. «Γι’ αυτό, πρέπει να αντιληφθούν ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να υπάρξει εθνικό σχέδιο το οποίο θα προσδιορίσει τους τρόπους που η οικονομία θα αναπτύσσεται. Αυτό έγινε σε όλες τις χώρες που είχαν μνημόνιο, σε κάποιες πολύ πετυχημένα, γι’ αυτό κατάφεραν γρηγορότερα να βγουν από τα μνημόνια. Αν, λοιπόν, στη χώρα μας, αυτό δεν συμβεί, δεν υπάρχει περίπτωση η οικονομία αυτή να σταθεί. Το θετικό για τη χώρα είναι ότι και προϊόντα έχει να εξάγει και ικανές επιχειρήσεις για εξωστρέφεια στην οικονομία και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Χωρίς ανάκαμψη στην οικονομία, οι ίδιοι και οι ίδιοι θα πληρώνουν πάντα και οι επιχειρήσεις θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Η οικονομία εξαρτάται από την πολιτική, μόνο που η πολιτική δεν είναι οικονομία» τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ