Τι πραγματικά θέλει να πετύχει η Apple στο Χόλιγουντ;

Τι πραγματικά θέλει να πετύχει η Apple στο Χόλιγουντ;

Η εταιρεία δείχνει να μην έχει καταλήξει ούτε η ίδια στο τι ζητά.

του Μάθιου Ίνγκραμ

Η Apple μπορεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, με αποτίμηση αγοράς άνω των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ρευστά διαθέσιμα σχεδόν 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όμως, όλη αυτή η ισχύς και το χρήμα δεν φαίνεται να έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα την εταιρεία να βγάλει άκρη με το πώς ακριβώς θα ενσωματώσει ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές στο σύμπαν της.

Ένα πρόσφατο δημοσίευμα στη New York Post σκιαγραφεί την εικόνα μιας εταιρείας με όλους τους πόρους του κόσμου, αλλά χωρίς ένα ξεκάθαρο όραμα για το τι θέλει πραγματικά να πετύχει σε σχέση με το Χόλιγουντ.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, ανώτερα στελέχη της εταιρείας όπως ο Έντι Κιου και ο Τζίμι Λοβάιν έχουν τακτικές συναντήσεις με στελέχη του Χόλιγουντ, αλλά το πραγματικό σκεπτικό αυτών των συναντήσεων φαντάζει μάλλον ασαφές.

Κάποιες από τις πηγές της Post έμειναν με την εντύπωση ότι η Apple θέλει να προσλάβει ανώτερα στελέχη για να ηγηθούν κάποιου είδους επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στον χώρο της τηλεόρασης και των ταινιών. Άλλοι ανέφεραν ότι ίσως η Apple προτίθεται να εξαγοράσει κάποια εταιρεία για να εισέλθει στον συγκεκριμένο κλάδο.

Επίσης, επικρατεί σύγχυση ως προς το ποιος ακριβώς ηγείται των προσπαθειών της Apple να …κατακτήσει το Χόλιγουντ. «Ο Ρόμπερτ Κόντρικ, ο Έντι Κιου, ο Τζίμι Λοβάιν, όλοι φαίνεται να μιλούν με όλους» ανέφερε γνώστης των επαφών στην εφημερίδα, ενώ άλλη πηγή σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο Έντι μιλάει με κάποιους, ο Τζίμι μιλάει με άλλους, δεν βγάζεις άκρη».

Οι Financial Times ανέφεραν πρόσφατα ότι η Apple βρέθηκε ένα βήμα πριν την εξαγορά μιας εταιρείας παραγωγής του Χόλιγουντ. Ανώτερα στελέχη της εταιρείας ενεπλάκησαν σε συνομιλίες με τους ανθρώπους της Imagine Entertainment, της εταιρείας του σκηνοθέτη Ρον Χάουαρντ που βρίσκεται πίσω από εισπρακτικές επιτυχίες όπως το Apollo 13 και ο Κώδικας Da Vinci.

Όμως, οι συνομιλίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία, χωρίς να έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι γι’ αυτό.

Παράλληλα, υπήρξε έντονη φημολογία ότι η Apple ενδιαφερόταν πέρυσι να εξαγοράσει την Time Warner, η οποία κατέχει μεταξύ άλλων το HBO και το CNN. Εν τέλει, η Time Warner αποδέχθηκε την προσφορά εξαγοράς από την AT&T. Τέλος, πληθαίνουν οι φήμες ότι η Apple ίσως στραφεί στην εξαγορά της Netflix, αν και το ύψος μιας τέτοιας συμφωνίας θα ήταν τεράστιο.

Η Apple φλερτάρει εδώ και καιρό με την ιδέα της προσφοράς περιεχομένου και καναλιών τηλεοπτικού streaming, αλλά τα σχέδιά της δεν έχουν ευοδωθεί μέχρι σήμερα.

Ο λόγος είναι, κυρίως, η επιλογή των τηλεοπτικών δικτύων και εταιρειών να πωλούν πολύ ακριβά το περιεχόμενο που παράγουν. Επίσης, δεν επιτρέπουν σε εταιρείες όπως η Apple να επιλέγουν εκείνες τα κανάλια που θέλουν να αναμεταδώσουν, αλλά αντίθετα τις υποχρεώνουν να δεσμεύονται ως προς το σύνολο των καναλιών και του περιεχομένου που προσφέρουν.

Πηγή: fortune.com