Τι πρέπει να έχει υπόψη της μια startup όταν προσπαθεί να επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο

Τι πρέπει να έχει υπόψη της μια startup όταν προσπαθεί να επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ανάπτυξης των δραστηριοτήτων σας και ποιον να εμπιστευθείτε.

του Σκοτ Γκαλίτ

Στον σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, η επέκταση – σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο – είναι μια αναγκαιότητα για τις περισσότερες εταιρείες. Εάν αποπειραθείτε να επεκταθείτε, είναι σημαντικό να ξέρετε ότι δεν είστε ο πρώτος που ίσως συναντήσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα – και η λύση είναι μάλλον πιο απλή απ’ ό,τι νομίζετε.

Αν και καμία startup δεν είναι ακριβώς ίδια με κάποια άλλη, υπάρχουν κάποιες κοινές ανησυχίες που πολλοί επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν όταν αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους.

Μπορείτε να αποκτήσετε επαφή με πελάτες εκτός της περιοχής σας;

Η διεθνής ανάπτυξη υπόσχεται πρόσβαση σε μια μαζική βάση πελατών, αλλά πρέπει να απαντήσετε σε κάποια ερωτήματα προτού αρχίσετε. Είναι το προϊόν σας κατάλληλο για κάθε γεωγραφικό χώρο; Πώς θα ανταποκριθείτε στην αποστολή των προϊόντων; Θα μπορέσετε να μεταφράσετε το μάρκετίνγκ σας; Γνωρίζετε τους τοπικούς κανόνες και ρυθμίσεις; Δεν θέλετε να κάνετε λάθη που θα πλήξουν τις πωλήσεις σας και θα αφήσουν τους πελάτες σας δυσαρεστημένους. Γι’ αυτό, φροντίστε να δώσετε πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ανάπτυξης των δραστηριοτήτων σας;

Σε κάποια φάση, μια αναπτυσσόμενη επιχείρηση θα χρειαστεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Για επιχειρήσεις με μια αυξανόμενη βάση πελατών στο εξωτερικό, η παγκόσμια επέκταση ίσως είναι το επόμενο λογικό βήμα. Πρέπει να σκεφθείτε ποιο κομμάτι των λειτουργιών σας θα παραμείνει «τοπικό» και ποιο θα το οικοδομήσετε «εξ’ αποστάσεως». Έχει νόημα να έχετε παρουσία σε κάθε περιφέρεια, ή είναι καλύτερο να αποκτήσετε τοπικούς συνεταίρους; Εν τέλει, βρείτε τη σωστή ισορροπία που ταιριάζει στις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Ποιόν μπορώ να εμπιστευθώ;

Καθώς θα επεκτείνεστε, θα χρειαστείτε δίχως αμφιβολία να επεκτείνετε και τη λίστα προμηθευτών σας. Και ίσως στραφείτε από τη διαμεσολαβημένη επαφή με τον πελάτη μέσω του marketplace στην άμεση επαφή μαζί του, καθώς οι οικονομίες κλίμακας θα μεταβάλλονται προς όφελός σας. Αυτές οι μεταβαλλόμενες σχέσεις απαιτούν ακραία επίπεδα εμπιστοσύνης.

Αρχικά θα έχετε λιγοστούς μόνο προμηθευτές στους οποίους θα μπορείτε να βασιστείτε. Τι θα κάνετε όταν η παραγωγή σας θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί; Θα είστε σε θέση να εμπιστευτείτε τους νέους προμηθευτές;

Μπορεί η ανάπτυξη να είναι μια θαυμάσια εξέλιξη, αλλά παράγει και πολύ στρες στον επιχειρηματία που προσπαθεί να διαχειριστεί την επέκταση της επιχείρησης σε νέες αγορές. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν λύσεις για κάθε μικρή επιχείρηση που επιδιώκει την ανάπτυξη στο εξωτερικό. Ο εντοπισμός των πιθανών εμποδίων σε πρώιμο στάδιο είναι ένα σημαντικό βήμα, μαζί με την εύρεση πιθανών εταίρων που μπορούν να αναλάβουν ένα μέρος του βάρους που συνεπάγεται η απόπειρα διεθνούς επέκτασης