Τί πρέπει να προσέξετε για να μην πέσετε «θύμα» της Black Friday

Τί πρέπει να προσέξετε για να μην πέσετε «θύμα» της Black Friday

Μην παρασυρθείτε από το ντόρο.

του Χουάνχουαν Ζανγκ

Η περίοδος των διακοπών είναι προ των πυλών και – με βάση όλες τις διαφημίσεις στο Διαδίκτυο, τις τηλεοπτικές διαφημίσεις και τα διαφημιστικά φυλλάδια – φαίνεται ότι έχετε μια χρυσή ευκαιρία να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα σε δώρα για όλους στη λίστα αγορών σας.

Φυσικά, αστειευόμαστε – οι εκπτώσεις είναι απλά ένα διαφημιστικό κόλπο και μια υπερβολή που γίνεται για να ενισχυθούν οι πωλήσεις. Κι όμως, ακόμα και οι πιο πονηρεμένοι αγοραστές μπορεί να παρασυρθούν από την πληθώρα των ψυχολογικών κόλπων που χρησιμοποιούν τα καταστήματα για να μας ωθήσουν σε παρορμητικές αγορές και υπέρβαση του προϋπολογισμού.

Να είστε «διαβασμένοι»

Η διαφορά μεταξύ μιας ευκαιρίας και το να σας πιάσουν κορόιδο για μια αγορά, βρίσκεται στην τιμή που πληρώνετε. Το πρόβλημα είναι ότι την τιμή αναφοράς για κάποιο προϊόν – δηλαδή, το ποσό που περιμένετε να πληρώσετε με βάση την προηγούμενη τιμή του προϊόντος – δεν είναι εύκολο να τη γνωρίζετε.

Το αντίδοτο σε αυτό είναι να έχετε μελετήσει το «μάθημά» σας από πριν και να κάνετε ελέγχους τιμών στη διάρκεια του έτους, ώστε να έχετε μια καλύτερη αίσθηση της αγοράς. Να έχετε διαβάσει τα σχόλια και να γνωρίζετε τις πολιτικές επιστροφής των καταστημάτων στα οποία ψωνίζετε. Αν αυτό ακούγεται σαν πολλή δουλειά, ας έχετε αυτό κατά νου: Τα πιο δημοφιλή προϊόντα σπάνια βγαίνουν σε εκπτώσεις.

Αγνοήστε τις «έκτακτες» εκπτώσεις

Είναι παραπλανητικές. Οι «έκτακτες» δεν διαφέρουν από τις κανονικές εκπτώσεις εκτός από το ότι έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση του επείγοντος. Αλλά όταν αγοράζετε κάτι παρορμητικά, είναι πιθανό να μην κερδίσετε πολλά από την αγορά, αν σκεφτεί κανείς την πραγματική τιμή του προϊόντος.

Η συμβουλή μας: Κάντε μια λίστα με το τι θέλετε να αγοράσετε και παραμείνετε πιστοί σε αυτή.

Επιστρέψτε τα προϊόντα που δεν θέλετε

 Μόλις αγοράσετε κάτι και το πάρετε σπίτι σας, έχετε την τάση να του αποδίδετε μεγαλύτερη αξία επειδή αισθάνεστε ένα αίσθημα ιδιοκτησίας. Και έτσι, ακόμα κι αν αργότερα διαπιστώσετε ότι δεν το χρειάζεστε ή ότι πληρώσατε πολύ για να το αποκτήσετε, διστάζετε να το επιστρέψετε.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα κόστος όταν ψωνίζετε,  – το να επιστρέψετε το προϊόν απαιτεί εύρεση χρόνου και να περιμένετε πάλι στην ουρά (είτε στο κατάστημα είτε στο ταχυδρομείο). Αλλά όταν πρόκειται για μεγαλύτερης αξίας αντικείμενα, η επιστροφή έχει νόημα.

Μια τελευταία λέξη: Αγνοήστε όλες αυτές τις συμβουλές, αν θεωρείτε τον εαυτό σας κυνηγό ευκαιριών που πραγματικά και αληθινά απολαμβάνει τα ψώνια. Εξάλλου, η ευτυχία έχει προστιθέμενη αξία.

Διαβάστε επίσης: Η «ληστεία» του Black Friday – Τι πρέπει να προσέξετε για να μην χάσετε τα λεφτά σας