Τι προβλέπει η λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης

Τι προβλέπει η λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και ρυθμό ανάπτυξης 1,4% ανάμεσα στις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ.

Αύριο ξεκινά τις εργασίες του, στις Βρυξέλλες, το Brussels Group, κατά την συνεδρίαση του οποίου θα γίνει συζήτηση πάνω στη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει η ελληνική Κυβέρνηση και οι οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και ρυθμό ανάπτυξης 1,4%.

Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ. Έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ, διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση:

1. Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

2. Οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Το πρακτορείο Bloomberg επικαλείται δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με τις οποίες η λίστα περιλαμβάνει 18 μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων:

– αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με απευθείας διασύνδεση επιχειρήσεων με την Εφορία,
– αδειοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
– φορολόγηση διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών,
– αυξήσεις στον ΦΠΑ (σ.σ. χωρίς να διευκρινίσει σε ποια προϊόντα ή υπηρεσίες αναφέρεται), το οποίο όμως δεν επιβεβαίωσε ότι δήλωσε ο κ. Φίλης.

Τα μέτρα αναμένεται να εξεταστούν από το Brussels Group, το οποίο θα συνεδριάσει το Σαββάτο. Η ελληνική πλευρά θα συμμετέχει στη συζήτηση με τους Γ.Χουλιαράκη, Ν.Θεοχαράκη και την Έλενα Παναρίτη, οι οποίοι αναχωρούν το απόγευμα για τις Βρυξέλλες.  Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, όπου πρέπει να δοθεί το οριστικό «ΟΚ» για την λίστα, για να πάρει σειρά το Eurogroup, πιθανότατα την Τετάρτη, κατά το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία.

Η λίστα κλείδωσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, στην τελική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, η ωρίμανση των διαβουλεύσεων στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συνέχισή τους σε πρώτη φάση στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup και σε δεύτερη φάση στο επίπεδο των υπουργών.

Κοινοτικοί παράγοντες χαρακτήρισαν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες «θετικό σήμα που δείχνει πρόοδο με εποικοδομητικό τρόπο», σημειώνοντας εκ παραλλήλου ότι «απομένει πολλή δουλειά ακόμη».

Διαβάστε ακόμη: 

Το μεγάλο ερωτηματικό του πρωτογενούς πλεονάσματος

Κυβέρνηση: Δεν πληρώνουμε το χρέος, αν δεν εκταμιευτούν οι δόσεις