Τι προβλέπει η συμφωνία για τη διάσωση της Μαρινόπουλος

Τι προβλέπει η συμφωνία για τη διάσωση της Μαρινόπουλος

Αίσιο τέλος στην υπόθεση της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ – Ο ρόλος Σκλαβενίτη και τραπεζών.

Με χρηματοδότηση περίπου μισού δισ. ευρώ και με γενναίο κούρεμα σε υποχρεώσεις συνολικού ύψους 1,820 δισ. ευρώ φαίνεται να κλείνει το deal της χρονιάς για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, με στρατηγικό επενδυτή τη Σκλαβενίτης και τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες να ολοκληρώνουν σήμερα τον κύκλο των εγκρίσεων του σχεδίου διάσωσης.

Το «πράσινο φως» που άναψε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank, μετά από αυτό της Eurobank πιστοποιεί την επίτευξη συμφωνίας, η οποία ανοίγει το δρόμο για την εξυγίανση της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της χώρας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα αναμένεται να εγκρίνουν -εκτός απροόπτου- το σχέδιο και τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής και της Πειραιώς, οι οποίες είναι οι άλλες δυο πιστώτριες τράπεζες που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Για το σχέδιο αναμένεται να ενημερωθούν οι προμηθευτές του Μαρινόπουλου, προκειμένου να δώσουν και αυτοί με τη σειρά τους τη συγκατάθεσή τους. Να σημειωθεί ότι προκειμένου να ενεργοποιηθεί η συμφωνία εξυγίανσης από το δικαστήριο θα πρέπει να έχει εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη των πιστωτών της «Μαρινόπουλος».

Τι προβλέπει το σχέδιο
Δάνειο ύψους 360 εκατ. ευρώ, «κούρεμα» στις οφειλές προς τους προμηθευτές της τάξης του 50% αλλά και πρόσθετη χρηματοδότηση από τον νέο επενδυτη προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο διάσωσης του Μαρινόπουλου που ενέκρινε χθες η Alpha Bank.

Το σχέδιο, που θα παρουσιασθεί στο δικαστήριο το φθινόπωρο, οπότε και θα συζητηθεί η κύρια αίτηση ένταξης στις ευνοϊκές διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα, προβλέπει αναλυτικά ότι:

– Το σύνολο, σχεδόν, της Μαρινόπουλος θα περάσει σε μια νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ (σ.σ. χρήση των διατάξεων του άρθρου 106 θ), η οποία θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από τη Σκλαβενίτης. Η τελευταία δεσμεύεται να βάλει άμεσα 70 εκατ. ευρώ στη νέα εταιρεία και άλλα 55 εκατ. ευρώ στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της.

– Ταυτόχρονα, οι τράπεζες συμφώνησαν να δανειοδοτήσουν τη νέα εταιρεία με 360 εκατ. ευρώ. Το δάνειο θα είναι δεκαετές ballon (το μεγαλύτερο μέρος θα εξοφληθεί στη λήξη), με επιτόκιο μόλις 1,5%, καθώς οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να το κεφαλαιοποιήσουν, αποκτώντας το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας.

– Τα 475 εκατ. ευρώ (350 εκατ. δανεισμός και 125 εκατ. που θα βάλει η Σκλαβενίτης) θα χρησιμοποιηθούν από τη νέα εταιρεία για κεφάλαιο κίνησης και εξόφληση μέρους των υποχρεώσεών της προς προμηθευτές, που μεταφέρονται αυτούσιες στη νέα εταιρική οντότητα, μαζί με το δίκτυο καταστημάτων, το προσωπικό και τα περισσότερα από τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Μαρινόπουλος. Για τους προμηθευτές το κούρεμα αναμένεται να είναι της τάξης του 50%.

Σημειώνεται ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου παρείχε πρόσθετες εγγυήσεις στις τράπεζες για τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης 11 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες της αλυσίδας ως την ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης.

Το δίκτυο της Σκλαβενίτης αποτελείται από 111 σημεία πώλησης λιανικής, 9 χονδρικής και 38 Χαλκιαδάκης

Το δίκτυο της Μαρινόπουλος αποτελείται από 109 Carrefour Express, 225 Carrefour Μαρινόπουλος και 33 hypermarket Carrefour, καθώς και επιπλέον 110 καταστήματα franchise.

Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ, χρήματα εκ των οποίων το 1,3 δισ. ευρώ αφορά τη Μαρινόπουλος, τα 196 εκατ. ευρώ την Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχών, τα 275 εκατ. ευρώ την Express Μ και τα 19,6 εκατ. ευρώ την Ξυνός.