Τι προβλέπει το Μνημόνιο Δημοσίου – Lamda Development για το Ελληνικό

Τι προβλέπει το Μνημόνιο Δημοσίου – Lamda Development για το Ελληνικό

915 εκατ. ευρώ το αντίτιμο για το Ελληνικό – Πέφτουν σήμερα οι υπογραφές.

Εντός της ημέρας αναμένεται να υπογραφεί το μνημόνιο μεταξύ του Δημοσίου και της Lamda Development για την αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού.

To τίμημα διαμορφώνεται σε 915 εκατ. ευρώ τα οποία θα καταβληθούν σε δόσεις.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα οριστικοποιηθούν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στεργίου Πιτσιόρλα και στελεχών της αναδόχου εταιρείας.

Το EuroWorking Group στη χθεσινή του συνεδρίαση έδωσε στην κυβέρνηση εικοσιτέσσερις ώρες προθεσμία για να ολοκληρωθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες της ελληνικής κυβέρνησης προκείμενου να εκταμιευτεί η υποδόση των 7,5 δισεκ. ευρώ, ανάμεσα στις οποίες είναι και το Ελληνικό.

Με το συγκεκριμένο Μνημόνιο κατανόησης τροποποιείται το αρχικό σχέδιο της σύμβασης ως προς το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής των δόσεων του εφάπαξ τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ, καθώς και το τελικό κόστος συντήρησης του Μητροπολιτικού Πάρκου που θα επιβαρύνει τους ιδιώτες επενδυτές.

H σύμβαση για το Ελληνικό προβλέπει ότι η Lamda Development του ομίλου Λάτση, σε συνεργασία με αραβικά και κινεζικά κεφάλαια, θα αναλάβει για 99 χρόνια την εκμετάλλευση των 6.200 στρεμμάτων του παλαιού αεροδρομίου αλλά και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά.

Το τίμημα ανέρχεται στα 915 εκατ. ευρώ συν 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία θα δαπανήσει η κοινοπραξία για έργα υποδομών (κατασκευή πάρκου 2.000 στρεμμάτων, κοινόχρηστοι χώροι 1.500 στρεμμάτων, μερική υπογειοποίηση λεωφόρου Ποσειδώνος, επέκταση των υφιστάμενων δικτύων μέσων μαζικής μεταφοράς, δίκτυα ηλεκτρισμού – ύδρευσης κ.ά.).

Το χρονοδιάγραμμα καταβολής του ποσού των 915 εκατ. ευρώ προέβλεπε αρχικά την καταβολή 300 εκατ. ευρώ ταυτόχρονα με τη μεταβίβαση των μετοχών, 395 εκατ. μεταξύ του τρίτου και του έβδομου έτους μετά τη μεταβίβαση των μετοχών και, τέλος, την καταβολή των υπολοίπων 220 εκατ. μεταξύ του όγδοου και του δέκατου έτους.

Με το Μνημόνιο κατανόησης η αποπληρωμή των δόσεων του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο χρόνο, ενώ προβλέπεται αύξηση του ποσοστού του κόστους συντήρησης του Μητροπολιτικού Πάρκου που θα επιβαρύνει το επενδυτικό σχήμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να φέρει νωρίτερα καταβολή του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ, την επιτάχυνση των επενδύσεων ύψους 7 δισ. ευρώ που προβλέπονται να γίνουν, και την ανάληψη από τον επενδυτή του μεγαλύτερου μέρους του κόστους συντήρησης του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Υπενθυμίζεται ότι, βάση της συμφωνίας το τίμημα θα καταβληθεί σε 10 έτη και οι επενδύσεις έχουν σχεδιαστεί να γίνουν μέσα σε μια 15ετία.