Τι σχεδιάζει μέσα στο 2019 η Huawei για να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones στον κόσμο

Τι σχεδιάζει μέσα στο 2019 η Huawei για να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones στον κόσμο
Journalists attend the presentation of the Huawei's new smartphone in Paris, May 7, 2014. REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θα καταφέρει να αλλάξει τις ισορροπίες πολλών ετών;

 

του Erik Sherman

Η Huawei Technologies δήλωσε ότι θα μπορούσε να γίνει ο κορυφαίος σε πωλήσεις κατασκευαστής smartphone φέτος, όπως αναφέρει το Reuters. Κι αυτό ίσως συμβεί παρόλο που κάποιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσβαση της εταιρείας στην αγορά με πρόσχημα κάποιες ανησυχίες που αφορούν την ασφάλεια.

Οι πωλήσεις της Huawei κατέγραψαν άνοδο 50%, φτάνοντας στα 52 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018. Οι πωλήσεις τηλεφώνων αποτέλεσαν το 48% των συνολικών πωλήσεων της κινεζικής εταιρείας, και ήταν για πρώτη φορά μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες του τμήματος υποδομών δικτύου της Huawei. Φέτος, η εταιρεία εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα είναι ακόμα ισχυρότερες χάρη στα νέα μοντέλα 5G.

Η εταιρεία είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής smartphone βάσει πωλήσεων και η πρώτη στον κλάδο των υποδομών δικτύου.

Η Apple, μια παραδοσιακή δύναμη στον κλάδο των smartphone, είδε τις πωλήσεις της να σημειώνουν μεγάλη πτώση το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Ένας από τους βασικούς λόγους ήταν η σαφής μείωση των πωλήσεών της στην Κίνα, όπου η Huawei είναι πανίσχυρη.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η Samsung και η LG σόκαραν τους επενδυτές με τις προειδοποιήσεις τους για χαμηλή κερδοφορία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Η Huawei έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής πολλών χωρών, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι οποίες ισχυρίζονται ότι η εταιρεία είναι μια απειλή για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου που υποκινείται από την κυβέρνηση της Κίνας. Η εταιρεία έχει περάσει στην αντεπίθεση, απαιτώντας αποδείξεις. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν δοθεί σοβαρά στοιχεία που να στηρίζουν όλες αυτές τις κατηγορίες.

Ωστόσο, η εταιρεία αντιμετωπίζει απαγορεύσεις πωλήσεων στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Ένα παράδειγμα της πίεσης που ασκείται στη Huawei είναι το γεγονός ότι κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ επιλέγουν άλλους κατασκευαστές ώστε να μη χάσουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, βάσει ενός νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες απόπειρες αποκλιμάκωσης. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ενέργειες της χώρας της «δεν αφορούν μια συγκεκριμένη εταιρεία» και ότι η Huawei θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει στις υπάρχουσες ανησυχίες στον τομέα της ασφάλειας.