Τι σημαίνουν οι τίτλοι τέλους Ντράγκι για QE και διατήρηση του Waiver

Τι σημαίνουν οι τίτλοι τέλους Ντράγκι για QE και διατήρηση του Waiver
epa06694233 Mario Draghi, President of the European Central Bank (ECB), speaks during a press conference following the meeting of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany, 26 April 2018. European Central Bank's Governing Council met for a monetary policy meeting in Frankfurt, Germany, leaving main key interest rate unchanged at 0.0 per cent and the deposit facility rate also unchanged at -0.4 per cent. Reports also state the bank is to continue its quantitative easing programme at least until September 2018 or longer, depending on necessity. EPA/RONALD WITTEK

Η σημασία των χθεσινών ανακοινώσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ για την ελληνική οικονομία.

Τέλος στις προσδοκίες για συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έβαλε ο Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι καλωσορίζει τις ενέργειες που έχει κάνει ως τώρα η ελληνική κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ μόνο αν υπάρχει το waiver (η εξαίρεση), το οποίο ισχύει μόνο για όσο η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα διάσωσης. Χωρίς πρόγραμμα, δεν έχει waiver, υπογράμμισε.

Το waiver είναι η εξαίρεση που επιτρέπει στις τράπεζες να καταθέτουν ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ για απόκτηση ρευστότητας, αν και οι ελληνικοί τίτλοι δεν έχουν επενδυτικό rating από τους οίκους αξιολόγησης, άνω του «ΒΒΒ-».

H ενισχυμένη εποπτεία στην οποία θα βρίσκεται η Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου δεν είναι πρόγραμμα, ενώ η κυβέρνηση έχει απορρίψει το ενδεχόμενο γραμμής πιστοληπτικής στήριξης στο πλαίσιο του αφηγήματος για «καθαρή έξοδο», που θα έδινε «πάτημα» στην ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα.

Χάρη στο waiver, δηλαδή την παρέκκλιση για την αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εξασφαλίσεων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόσβαση στον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ. Μέχρι τώρα, απολάμβαναν το προνόμιο αυτό επειδή η Ελλάδα παρέμενε σε πρόγραμμα, γεγονός που διασφάλιζε τη Φρανκφούρτη. Στις 20 Αυγούστου, μαζί με το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, τελειώνει και το waiver.

Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες προσεγγίζουν ως διαχειρίσιμο το κόστος από την απώλεια του waiver. Κατά μέσον όρο οι ελληνικές τράπεζες όταν δίνουν ομόλογα αξίας 1 δισ. ευρώ αντλούν περί τα 600 εκατ. ευρώ. Με βάση τους υπολογισμούς για όλο το τραπεζικό σύστημα, η ρευστότητα που θα στερηθούν από την τοποθέτηση κρατικών τίτλων στο ευρωσύστημα και αφού προηγουμένως συνεκτιμηθεί και το κούρεμα, ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ και όπως σημειώνουν πρόκειται για ποσό που μπορεί να το απορροφήσει η διατραπεζική αγορά, παρέχοντας ισόποση ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Σημειωτέον, χθες μειώθηκε περαιτέρω, κατά 1,9 δισ. ευρώ, στα 8,4 δισ. ευρώ, η έκθεση στον ακριβό μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας. Στην περιοχή λίγο κάτω από το 4% κινείται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς.

Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Για την ένταξη στο QE, επίσης δεν υπήρξε ουσιαστικά παράθυρο, γιατί η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) της ΕΚΤ θα διεξαχθεί αφού τα κοινοβούλια εγκρίνουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που δεν αναμενόταν εντός του επόμενου διαστήματος, καθώς είναι μία διαδικασία η οποία θα πάρει χρόνο και η Ελλάδα θα έχει ήδη βγει από το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ολοκληρώνεται στο τέλος του 2018 και το βασικό στοιχείο της ένταξης της Ελλάδας σε αυτό, έστω και στο τέλος, θα ήταν η ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, την ώρα που η χώρα θα επιχειρήσει να επιστρέψει στις αγορές.

Η συμμετοχή στο QE να είναι απίθανη πλέον, ωστόσο η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε «έμμεσο» QE. Όπως σχολιάζουν αναλυτές, θα μπορούσε να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν περισσότερα ελληνικά ομόλογα.