Τι συμβουλεύει ο Τιμ Κουκ τους CEO

Τι συμβουλεύει ο Τιμ Κουκ τους CEO
epa06370627 Tim Cook, the CEO of Apple, speaks during the Fortune 500 Global Forum in Guangzhou, Guandong Province, China, 06 December 2017. Before being named CEO in August 2011, Tim was Apple's Chief Operating Officer and was responsible for all of the company's worldwide sales and operations. EPA/ALEKSANDAR PLAVEVSKI

Ως Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, μοιράστηκε τις απόψεις του για το πότε πρέπει μια εταιρεία να εκφράζει τη θέση της σε διάφορα θέματα.

Ο Τιμ Κουκ, ο Διευθύνων Σύμβουλος μιας από της πιο σημαντικές εταιρείες παγκοσμίως, της Apple, είναι από τους πιο κατάλληλους ανθρώπους για να δώσει επαγγελματικές και ηγετικές συμβουλές στο κοινό του.

Κατά καιρούς δεν έχει διστάσει να εκφράσει θέση για ζητήματα, που εκτείνονται πέραν του στενού αντικειμένου του και να πει την άποψή του για ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές.

Όμως, αυτή η θέση ισχύος στην οποία βρίσκεται, συνοδεύεται από ένα σημαντικό ζήτημα. Ό,τι λέει θα πρέπει να υποστηρίζεται από επιστημονικά δεδομένα, προκειμένου τα λόγια του να έχουν σημασία και βαρύτητα. Έτσι, ο γκουρού της τεχνολογίας, αναρωτιέται πάντα πριν εκφράσει τη θέση του για ένα θέμα: «Είναι αυτό κάτι στο οποίο η Apple έχει μια ιδιαίτερη γνώση;» και «Είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για αυτό το θέμα;»

Μάλιστα, στην εκδήλωση «CEO Initiative» του αμερικανικού Fortune, ο Κουκ δήλωσε ότι δεν θέλει η εταιρεία του να κάνει γενικές δηλώσεις χωρίς νόημα. Αλλά υπογράμμισε ότι, ως ηγέτης, μερικές φορές αισθάνεται την ανάγκη να μιλήσει βάσει των αξιών που υποστηρίζει η εταιρεία και οι υπάλληλοί της.

«Δεν θεωρώ ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ασχολούνται μόνο με εμπορικά θέματα. Οι επιχειρήσεις για μένα δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα σύνολο ανθρώπων. Αν οι άνθρωποι έχουν αξίες, τότε πρέπει να έχουν και οι επιχειρήσεις», δήλωσε. Συμπλήρωσε, όμως, ότι οι εταιρείες πρέπει να παίρνουν θέση μόνο «όταν έχουμε κάποια συγκεκριμένη γνώση για το θέμα».

Ως CEO μιας πολυεθνικής εταιρείας, είτε πρόκειται για τα ζητήματα της ιδιωτικότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, είτε για το περιβάλλον ή την ποιότητα της εκπαίδευσης, κανείς θα πρέπει πρώτα να έχει στη διάθεσή του επαρκείς πληροφορίες, πριν εκφράσει γνώμη, εξήγησε, χωρίς να χρειάζεται να είναι ειδικός.

Πηγή: CNBC